Apparaten uit Zwijndrecht helpen mensen na beroerte - De man van zes miljoen komt eraan

ZWIJNDRECHT/LEIDSCHENDAM Als Frits Frankhuizen 's avonds over de camping loopt, flikkeren er lichtjes op zijn lichaam: op de band die net onder zijn knie om zijn been is gewikkeld en op een afstandsbediening die met een koordje om zijn nek hangt. ,,Ik zeg altijd: daar hebben we de man van zes miljoen,'' vertelt zijn vrouw Riet.


         Frits Frankhuizen laat zien hoe hij ondanks zijn verlamming kan lopen met behulp
         van de L300. Bioness-directeur Cees Zuiderwijk demonstreert de werking van het
         apparaat. FOTO RINIE BOON

Dat Frits weer zelf kan lopen, mag een klein wonder heten. Hij mag zich met recht vergelijken met bionische man Steve Austin uit de televisieserie uit de jaren '70. Wat toen science fiction was is sinds enkele jaren werkelijkheid dankzij het bedrijf Bioness, dat sinds kort in Zwijndrecht is neergestreken.

Zeven jaar geleden kreeg Frits een beroerte en raakte hij voor de helft verlamd. De gebruikelijke hulpmiddelen die hij tijdens de revalidatie kreeg aangemeten om weer te leren lopen boden geen oplossing. Ze deden pijn, knelden en hij kon 's nachts niet eens zelf naar het toilet.

Frits voelde zich meer en meer een invalide. Toen zagen ze ineens een film over de neuroprothese L300 van Bioness. ,,Geloof niet alles wat je ziet, want het is allemaal reclame, zeiden de neuroloog en de fysiotherapeut. Maar op de eerste dag met dit apparaat in de revalidatiekliniek lichtte hij zijn voet op en maakte hij stappen. Als je iemand na vijf jaar ineens weer zelf ziet lopen, krijg je tranen in je ogen,'' vertelt zijn vrouw Riet.

Directeur Europa Cees Zuiderwijk van Bioness kent tientallen van dit soort voorbeelden. In Nederland krijgen jaarlijks 41.000 mensen een beroerte. Veel mensen net als Frits kunnen daarna hun been of arm niet meer bewegen, omdat de hersenen die niet meer aansturen. Bovendien hebben ze last van spasticiteit, waardoor tenen en vingers kromtrekken. Bij de voet leidt dat tot een sleepvoet, die mensen belet om te lopen. Ze struikelen letterlijk over hun eigen tenen, of slepen de voet als ballast achter zich aan.

De meeste patiënten krijgen hiervoor een zogenoemde enkel-voetorthese (EVO), een soort beugel die de voet tijdens het lopen op zijn plaats houdt.

,,Een lapmiddel,'' stelt Zuiderwijk. ,,Dat deden we 35 jaar geleden en nu nog. Bij zo'n EVO wordt het enkelgewricht niet gebruikt, is er geen doorbloeding en werken de beenspieren niet meer. Het is een soort blok aan je been.'' Sinds 2007 brengt zijn bedrijf de L300 op de markt, een Israëlische uitvinding. ,,Ons idee is om functies te herstellen. Als de hersenen het niet meer kunnen aansturen, zul je dat direct moeten doen via de spieren en zenuwen in het been,'' legt Zuiderwijk uit.

Frits laat zien hoe het werkt. Via de afstandsbediening om zijn nek zet hij het apparaat aan. Op het moment dat hij zijn hiel optilt, zendt de sensor aan zijn schoen een signaal naar de knieband. Die geeft een prikkel en als vanzelf trekt hij zijn voet op. Zolang het apparaat aanstaat, herhaalt zich dit elke keer als zijn hiel loskomt van de grond.

De voordelen zijn legio. Zuiderwijk: ,,Je voet doet het weer, je enkelgewricht werkt weer, je spiermassa wordt weer opgebouwd, er is doorbloeding en er gaat een signaal naar je hersenen dat deze functie het weer doet.'' Frits beaamt dat. ,,Vroeger moest de rolstoel altijd mee in de auto, nu steeds minder. Ik loop al meer dan een kilometer zelfstandig. Ik kan nu ook 's nachts zelf naar het toilet. Dit verhoogt echt de kwaliteit van je leven.''

Voor de spastische arm heeft Bioness volgens dezelfde technologie de H200 ontwikkeld. Een beugel met elektroden om de arm zendt prikkels naar de muis van de hand en de onderarm, waardoor de hand samentrekt en opent. Door dit een paar keer per dag te doen vermindert de spasticiteit.

En dat is nog maar het begin. Zuiderwijk haalt een klein staafje van hooguit 1,5 centimeter lang en een diameter van enkele millimeters uit zijn zak, een zogeheten Bion. Dat is een micro-implantaat dat hetzelfde kan doen als de andere apparaten. ,,In het lichaam aangebracht kan het de aansturing van zenuwen en spieren overnemen. Dit is een prototype, maar we hebben er al testen mee gedaan. Daarom zeggen wij: De bionische mens komt eraan,'' stelt Zuiderwijk.

Hoewel de resultaten opmerkelijk zijn en de patiënten lyrisch, ontmoet Bioness nog veel scepsis.

De apparaten worden inmiddels in alle 24 revalidatiecentra in Nederland gebruikt, maar zorgverzekeraars vergoeden deze niet. De L300 kost 5475 euro en de H200 4500 euro en dat is niet voor iedereen weggelegd.

Zuiderwijk: ,,Daarom zeggen sommige artsen: ik laat dit niet zien aan mijn patiënten, want dan maak ik ze blij met iets dat ze toch niet kunnen betalen. Ik vind dat zij die keus aan de mensen zelf moeten overlaten.''

Meer informatie: www.bioness.com/nederland.php

Bedrijfsprofiel - Europees hoofdkantoor gevestigd in Zwijndrecht

De nieuwe vestiging van Bioness aan de Stationsweg in Zwijndrecht fungeert als Europees hoofdkantoor voor de Amerikaanse onderneming. Van hieruit vindt de distributie plaats, maar op het kantoor worden ook trainingen gegeven, onder meer aan orthopedisch instrumentmakers.

In het oude kantoor in Ridderkerk gebruikte Bioness 250 vierkante meter, in Zwijndrecht heeft het bedrijf 700 vierkante meter en in de toekomst zelfs 1000 vierkante meter tot zijn beschikking. Dat is meer dan het op dit moment nodig heeft.

,,Ik noem dat het goudviseffect,'' legt directeur Cees Zuiderwijk uit. ,,Zolang je een goudvis in een klein kommetje houdt, blijft hij klein. Geef je hem de ruimte, dan kan hij uitgroeien tot een grote vis.'' De directeur verwacht de komende jaren fors te groeien en vanuit Zwijndrecht veel centra te begeleiden en trainingen te geven.Het moederbedrijf van Bioness is gevestigd in Valencia in de Amerikaanse staat Californië.

Het bedrijf heeft vestigingen in Frankrijk, Engeland, Japan en Israël, waar het meeste onderzoeks- en ontwikkelingswerk wordt gedaan.

De nieuwe Bions zijn echter in Amerika uitgevonden en ontwikkeld. Wereldwijd werken er driehonderd mensen, in Zwijndrecht veertien. Veel werknemers zijn fysiotherapeut.

Zuiderwijk: ,,Toen we begonnen was ons product nog niet ingevoerd in revalidatiecentra. Daarom zijn we toen een eigen kliniek begonnen, waar we patiënten behandelden. Inmiddels is die taak overgenomen door de revalidatiecentra, fysiotherapiepraktijken en orthopedische werkplaatsen.''

Revalidatiearts - 'Het werkt alleen als de zenuwbaan tussen hersenen en tenen in orde is´

Revalidatiearts Henk-Jan Buijs van revalidatiecentrum De Waarden bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht zag de L300 twee jaar geleden voor het eerst in Israël. ,,Het concept lijkt zo eenvoudig dat je het bijna niet gelooft, maar het werkt. Voor mensen die een beroerte hebben gehad is het echt een hallelujaverhaal,'' zegt hij. Inmiddels heeft hij goede ervaringen met het apparaat.

Hij benadrukt echter dat het niet voor alle mensen met een sleepvoet werkt. ,,Het werkt alleen als de zenuwbaan tussen hersenen en tenen nog in orde is en de voet niet meer centraal via de hersenen wordt aangestuurd. Bij mensen bij wie die zenuwbaan door een beknelling is afgeklemd, werkt het niet,'' aldus Buijs.

Hij vindt het jammer dat de apparaten van Bioness niet vergoed worden door de zorgverzekeraars. Volgens woordvoerder Dennis Verschuren van Trias heeft de zorgverzekeraar daar zelf niets over te zeggen. ,,Het College van Zorgverzekeringen bepaalt of voorzieningen vergoed mogen worden en heeft enkele jaren terug een uitspraak gedaan dat deze apparaten niet in het zorgpakket kwamen,'' legt hij uit.

Bron: AD NieuwsMedia 19-02-2009

door: André Oerlemans

André Oerlemans is freelance journalist voor onder meer Algemeen Dagblad, ANP Pers Support, De Stroming Courant, North Sea News en de glossy magazines BrAM en MediJa’. www.vrijedordtsepers.nl.

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items