Al honderd jaar gespecialiseerd in kaas

BLESKENSGRAAF Dag en nacht rijden de Campina-vrachtwagens over de Melkweg naar Bleskensgraaf om rauwe melk te lossen. Zo'n vijftien dagen later voeren andere trucks de tot kaas verwerkte melk weer af, richting de pakhuizen van de afnemers.

De kaasfabriek in het dorp produceert veertig miljoen kilo kaas per jaar, dat zijn zo'n 50.000 kazen per week.

Het begon allemaal in 1908. Melkveehouders begonnen zelf een fabriek, een coöperatie, in plaats van te leveren aan Rotterdamse bedrijven zodat ze onafhankelijker zouden zijn. N.V. De Graafstroom was geboren. ,,We produceerden in het begin vooral kaas en boter en in de loop der jaren kwamen er steeds meer producten bij,'' vertelt Teunis-Jan Bikker, plantmanager van de fabriek. ,,Er is hier op een gegeven moment zelfs sinaasappelsap afgevuld,'' vervolgt de directeur. ,,Dat heb ik altijd grappig gevonden. Natuurlijk werd die taak al snel overgenomen door daarin gespecialiseerde bedrijven. Het hart van onze fabriek is zuivel, maar er zijn dus wel uitstapjes geweest.''

De fabriek, die dit jaar zijn honderdjarig jubileum viert, heeft al heel wat barre tijden doorstaan. Bikker: ,,In de Tweede Wereldoorlog zijn we niet gestopt met produceren, hoewel het natuurlijk wel steeds moeilijker werd. En tijdens de Watersnoodramp van 1953 stond heel de fabriek blank.''


        Directeur Teunis-Jan Bikker bij de lopende band met de rechthoekige kazen van de
        fabriek in Bleskensgraaf. FOTO CEES SCHILTHUIZEN


Inmiddels is het bedrijf gespecialiseerd in het maken van kaas. Bikker: ,,In 1983 werd Graafstroom overgenomen door Melkunie Holland, dat later fuseerde met Campina. We zijn ons toen steeds meer gaan toeleggen op kaas. In 1989 zijn we hier in Bleskensgraaf gaan uitbreiden, terwijl andere kaasfabrieken in de regio werden gesloten.'' Die uitbreiding zorgde ook voor een verhoogde productie. ,,De melk die we in 1908 in een jaar ontvingen, verwerken we nu in een paar dagen. Dat kan ook met de moderne techniek. Er wordt hier gewerkt van zondagmiddag tot zaterdagavond 22.00 uur.'' Het productieproces van de fabriek is bijna volledig geautomatiseerd. Bij het bedrijf werken zo'n 55 mensen.

De melk komt onder meer van koeien uit de Alblasserwaard. ,,Het ligt aan de vraag naar en de beschikbaarheid van melk,'' vertelt Bikker. ,,Het kan ook voorkomen dat we de melk van verder weg halen. Dat regelt het Campina-hoofdkantoor in Zaltbommel. Het verschil proef je trouwens niet.''

Als de melk bij de Campina-fabriek wordt afgeleverd, kan het eerst worden afgeroomd. Bikker: ,,We scheiden dan het vet van de rest van de melk met een centrifuge. Dat is allemaal geautomatiseerd. Met een beeldscherm worden de machines in de gaten gehouden.'' In een volgende machine wordt stremsel en zuursel toegevoegd, hierdoor klonteren de eiwitdeeltjes van de melk samen. Deze dikke massa, wrongel genaamd, wordt vervolgens in stukjes gesneden. Er ontstaan dan kleine witte korrels.

Deze wrongeldeeltjes drijven in vocht, dat wei wordt genoemd. De wei wordt afgetapt en in een andere machine worden de wrongeldeeltjes in een rechthoekig vat tot een kaas gevormd. De nog losse korrels worden dan samengeperst tot een kaas. ,,We hebben ook ronde vaten,'' vertelt Bikker. ,,Maar we maken hier vooral rechthoekige kaas. Dat is makkelijker tot kleinere stukken te snijden.''

Als de kaas is gevormd, gaat hij in het pekelbad. De kaas blijft hier twee tot drie dagen in liggen, waarna hij een plastic laagje krijgt en afgevoerd wordt naar een veredelingslocatie.

Bikker: ,,In deze pakhuizen blijven ze al naar gelang welke smaak de kaas moet hebben. Wij maken vooral volvette Goudse 48+ kaas.''

Tot nu toe

De kaasfabriek in Bleskensgraaf viert zijn honderdste verjaardag. Om dat te vieren organiseert Campina verschillende activiteiten voor medewerkers en oud-medewerkers, zoals een feest op 20 december.

Ook geeft Campina binnenkort een boekje uit over het reilen en zeilen van de fabriek.

Wie meer wil weten over de oude zuivelfabriek kan een kijkje nemen bij een speciale expositie in boerderij Gijbeland in Bleskensgraaf. Daar is de tentoonstelling Zuivelfabriek De Graafstroom/Campina 1908/2008 te zien.

Op de boerderij is beeldmateriaal te bekijken, maar er staan ook oude machines tentoongesteld en er zijn oude verpakkingen te zien.

Mensen uit de regio, die veelal iets met de fabriek te maken hebben gehad, hebben ook materialen ter beschikking gesteld. De expositie is tot en met 29 november te zien en elke zaterdag te bezichtigen van 14.00 tot 16.30 uur.





Bron: AD NieuwsMedia 20-11-2008

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items