Chez Heeren Jansen

DORDRECHT Chez Heeren Jansen aan de Wieldrechtseweg in Dordrecht bestaat 15 jaar. Het restaurant verzorgt niet alleen het eten in ‘eigen huis’, maar ook in brasserie De Schaapskooi bij het GN Bouw Stadion van FC Dordrecht. Het BC Magazine zocht Andreas Hanika (42) en zijn vrouw Suzanne (41) op voor een gesprek over dineren, gastvrijheid, voetbal en biefstuk Ome Cor.


                       Andreas en Suzanne Hanika voor het etablissement.

15 jaar Chez Heeren Jansen. Staan jullie er wel eens bij stil dat de opening al weer vijftien jaar geleden is?

Andreas: ,,Daar ben ik me nooit zo van bewust geweest. Maar ik heb ook nog geen dag spijt gehad dat we dit restaurant zijn begonnen. De dag van de opening kan ik me nog goed herinneren: 20 mei 1994. Voor mij was dit restaurant het eerste waar ik de keuken zelf mocht intekenen. Keukenplanners weten veel van keukens, maar niet van de routing van het eten in de keuken. Ik had al veel ervaring opgedaan in keukens en de bediening, dus ik wist precies hoe ik het wilde hebben. Uiteindelijk duurde het een half jaar geduurd voordat de keuken gereed was. Op de openingsdag was hij nog niet af, maar er zaten wel zeshonderd gasten. Het eten hebben we op kratten staan klaarmaken. De eerste twee jaar liep het restaurant als een comeet, daarna kwam de klad er in. We hebben toen de formule aangepakt: een menu voor een vaste prijs. Dan weet de klant van tevoren wat hij kwijt is.’’

Hoe gaan jullie het vieren?

Andreas: ,,Op 5 juni geven we een feest. Vijftien dagen na de start vijftien jaar geleden. We hebben klanten die hier al sinds de eerste dag komen. Die zetten we in het zonnetje."

Suzanne: ,,Onze gasten vragen we of ze, in plaats van een bloemetje mee te nemen, een donatie willen geven voor de Johan Cruyff Foundation, in verband met onze band met FC Dordrecht. We hebben zelf een zoon en een dochter en weten hoe belangrijk sport en spel voor kinderen zijn. We hebben al eerder feesten georganiseerd, voor War Child en KiKa. Nu leek ons dit een mooi doel."

Waarom zijn jullie ooit voor jezelf begonnen?

Andreas: ,,Eigenlijk heb ik nooit die ambitie gehad. Ik was hoofd keuken en bedrijfsleider hier. De toenmalige eigenaren kwamen uit de scheepsvaart, niet uit de horeca. Zij wilden terug de scheepsvaart in en Chez Heeren Jansen verkopen. Dat vond ik zonde, na alle inspanningen die we hadden gedaan om een goede naam op te bouwen. Daarom besloten Suzanne en ik het restaurant over te nemen. Een paar weken later kwam FC Dordrecht met het verzoek de catering in de Schaapskooit te doen. Toen ik dat tegen Suzanne zei, vroeg ze of ik wel lekker bij mijn hoofd was. Net een zaak gestart en dan zoiets erbij. Maar ik had de locatie gezien en vond die te leuk om het niet te doen.

Suzanne: ,,Andreas zei: ‘Kom maar kijken, dan zie je hoe mooi het is. Daarna was ik snel overtuigd. Nu hoor ik vaak dat wij qua eten bij de top van de Jupiler League horen."

Wat hebben jullie eigenlijk met voetbal?

Andreas, lachend: ,,Ik ben ervan overtuigd dat ze mij nooit ontdekt hebben. Ik was een begenadigd nummer 10. Inmiddels zijn we vaste supporter. Onze zoon is twee keer mascotte geweest. Dat vergeet hij nooit. Ramos is zijn held. Toen ze het veld opliepen, mocht hij namelijk Ramos’ hand vasthouden."

Een onontdekt talent, komt dat door je Oostenrijkse achtergrond?

Andreas: ,,Dat denkt iedereen. Ik heb in Oostenrijk en Zwitserland gewerkt, maar kom uit Duitsland. Ik ben geboren in Berlijn en opgegroeid in Wuppertal. Al voel ik me door al mijn omzwervingen Europeaan. Suzanne heb ik in Zwitserland leren kennen. Door haar ben ik in Nederland terechtgekomen."

Chez Heeren Jansen, de Schaapskooi, wat willen jullie nog meer bereiken?

Andreas: ,,We willen de klant nog meer behangen. En ik wil meer met dagproducten werken. Bijvoorbeeld: asperges tijdens het aspergeseizoen en niet heel het jaar door."

Suzanne: ,,De inrichting was een belangrijk punt. Die hebben we vorig jaar vernieuwd. Nu is alles weer up-to-date. Verder willen we qua eten gewoon topkwaliteit blijven bieden. Bij ons heeft iemand de keuze uit vijf verschillende voor-, vijf verschillende hoofd-en vijf verschillende nagerechten. Dat kan voor één persoon, maar ook voor 65 personen."


                        En een blik op het interieur van Chez Heeren Jansen.

Andreas:
,,Ik kom uit keukens van sterniveau, voor mij was het even omschakelen naar vaste menu’s. Ik vind het belangrijk mijn gasten iets bijzonders voor te schotelen. Zo is biefstuk Ome Cor ontstaan. We hebben ooit geprobeerd die van de kaart te halen, maar dan krijgen we steeds weer het verzoek of we die toch nog kunnen maken."

Suzanne: ,,Ondanks de hoge kwaliteit, willen we een informele sfeer bieden. Een vriendin van mij zei eens: ‘Ik kan bij jullie komen eten met mijn kinderen, maar ook met mijn zakenrelaties’. Dat ongedwongene vinden we belangrijk.’’

Andreas: ,,En gastvrijheid. Die is tegenwoordig vaak ver te zoeken. Wij werken met opgeleide kelners. Dat zijn veelal vrouwen die weer in het arbeidsproces instromen. Die hebben dat hulpvaardige vanuit zichzelf. In de horeca zijn te veel vakkenvullers. Je moet een goed advies geven over het eten en de wijn. Een stukje warmte en beleefdheid zijn belangrijk, anders red je het geen vijftien jaar."

Komt er ooit een Chez Heeren Jansen-filiaal in een andere stad?

Andreas: ,,Nee. We houden het bij Dordrecht. Eén restaurant is genoeg. We hebben twee kinderen die ook aandacht willen. Ons gezin is belangrijk.’’

Suzanne: ,,We hebben de eerste acht jaar dag en nacht gewerkt. Als we een andere vestiging openen, komen we weer in die molen terecht. We willen wel de catering verder uitbouwen. Eigenlijk maken we daar nog geen reclame voor. De klanten die we hebben, zoals Progres en Ikea, zijn bij ons gekomen via mond-tot-mondreclame."

Andreas: ,,Binnen nu en twee jaar wil ik wel een adviesbureau voor de horeca opzetten. Ik heb het vak zo in me zitten, dat ik mijn kennis wil doorgeven. Een beetje zoals Herman den Blijker dat doet. Dat vind ik mooi."


Tekst: www.tooeasy.nl, mei 2009

Fotografie: Rinie Boon

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items