Remco Schouten.

Je weet pas wat je had, als het er niet meer is!

"Mijn bedrijf verkopen? geen probleem, ik verkoop al heel mijn leven, dus mijn bedrijf kan
er ook nog wel bij". Stoere taal, maar het gaat helaas zelden op. Een bedrijf verkopen is vaak een eenmalige gebeurtenis. Een totaal andere business, met andere klanten, andere spelregels en andere juridische- en fiscale consequenties. En bovenal: weg is weg!

Wilt u als ondernemer beter beslagen ten ijs komen? Oriënteert u zich dan tijdig op uw voorkeuren en alternatieven en de mogelijke drempels en valkuilen.

‘Oriënteren' betekent zoveel mogelijk zelf informatie verzamelen over mogelijke overnamekandidaten en, rekening houdend met vertrouwelijkheid, overleg met familie, werknemers, afnemers en klanten. Wellicht wordt een concullega of werknemer wel de koper. Vergeet ook niet te onderzoeken welke externe adviseurs en advocaten u het beste kunnen ondersteunen, omdat het nu eenmaal niet iets is wat u dagelijks doet.

‘Tijdig' is regelmatig stilstaan bij de (on)mogelijkheden in onder andere de markt, de wetgeving en vooral ook de persoonlijke omstandigheden. Drie á vijf jaar van te voren de voorbereiding starten is perfect. Een realistisch beeld scheppen van wat er binnen één jaar kan gebeuren - bijvoorbeeld rampenscenario's als ziekte of overlijden van de ondernemer - is aan te raden.

‘Voorkeuren' slaat op de eerste opwelling als men vraagt naar de wensen. Het standaard antwoord luidt: zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en als het even kan zonder belasting te betalen! Na een verkwikkende lachbui ontstaat er vervolgens ruimte voor de zoektocht naar alternatieven.

‘Drempels en valkuilen', geen paniek maar wel prettig om ze te (her)kennen, gezien de standaard voorkeuren van "zoveel mogelijk, etc...". Ook bij de verkoop van uw onderneming dient u zich te houden aan wet- en regelgeving. Natuurlijk kunnen we op deze plaats ook weer een uitgebreide checklist afdrukken. Deze is echter al in allerlei media te raadplegen en in een individueel geval nooit volledig. Ieder geval is namelijk écht anders.

Waarom de waarde de waarde niet is!

De waarde van de inventaris, het eventuele onroerend goed, de auto's en de voorraden bepalen niet de waarde van de onderneming. De ‘plek' om in de toekomst een inkomen te kunnen verdienen bepaalt het bedrag dat iemand bereid is te betalen voor de onderneming. Daarnaast moet de branche, de sfeer en de cultuur van de onderneming de koper natuurlijk ook aanstaan.

De verhalen over kopers ‘die zoveel keer de winst hebben betaald' zullen ongetwijfeld waar zijn. De vraag blijft echter of dit wel genoeg was of misschien wel veel teveel. Een prognose van de toekomstige winsten en kasstromen en een berekening van de huidige waarde hiervan is zinvoller dan op basis van de balans of een winst- en verlies rekening de waarde van uw onderneming te bepalen. Het kan zelfs zo zijn dat er aan activa bijna niets is, maar dat de waarde wordt bepaald door contracten met afnemers en aantoonbare contacten met potentiële klanten. Dit zorgt ervoor dat er in de toekomst een zekere winst kan worden behaald. Ook het omgekeerde kan het geval zijn. Door een dalende markt en te verwachten dalende omzet- en winstprognoses, kan een onderneming waar veel in activa is geïnvesteerd een lagere waarde hebben dan waarde van de investeringen.

Bij een overname wordt door de kandidaat koper in de toekomst gekeken. De waarde van de onderneming hangt dus af van de te behalen successen in de toekomst, waarvoor in het verleden en het heden de basis is gelegd. Voor deze basis en de toekomst is een koper bereid te betalen.

Zo snel mogelijk

Emotionele betrokkenheid compliceert. In eerste instantie voelt elk argument van de koper om de prijs te verlagen als een aanval. Te vaak denkt men ‘de aanval is de beste verdediging' en ‘ik heb iets wat jij wilt hebben, dus probeer het maar te krijgen'. Dit positie-onderhandelen maakt de onderhandelingen vaak nodeloos moeizaam. Het is de toon die de muziek maakt en structureel overleg maakt de toon voor alle partijen aangenamer. Probeer de koper te zien als een partner in plaats van een vijand. Hierdoor ontstaan constructieve sessies met de wil om tot overeenstemming te komen. Ondanks de ‘zachte' sfeer kan en mag er hard op de inhoud worden gespeeld, waardoor u compromissen kunt sluiten en uiteindelijk twee partijen elkaar de hand kunnen schudden.

Als u meer wilt weten over onze dienstverlening, dan staan we altijd open voor een goed gesprek.


           Vlnr Partners Pieter Borst, Remco Schouten en Balthazar den Breems.


DB&S, gevestigd in Rotterdam, is een van de grootste onafhankelijke bureaus op het gebied van corporate finance, debt advisory en valuations van Nederland. Onze focus ligt op middelgrote ondernemingen met veelal een directeur groot aandeelhouder aan het roer.

Wij houden van een Rotterdamse manier van werken: analyseren, plannen maken en daarna de 'handen uit de mouwen'. Wij zijn onafhankelijk en zeggen waar het op staat, zonder onze professionaliteit uit het oog te verliezen.

Sinds de oprichting in 2005 hebben wij ruim honderd transacties en vele tientallen (her)financieringen gerealiseerd in verschillende branches, zowel nationaal als internationaal.

Eind 2010 heeft DB&S een Chinadesk opgezet met twee Chinese medewerkers. Deze desk richt zich op investeringen en overnames van Chinese private en staatbedrijven in Europa en in het bijzonder in Nederland. In 2012 heeft DB&S de Dragons Business Award gewonnen. Deze award is bedoel voor bedrijven, die de handelsbetrekkingen tussen China en Nederland bevorderen.

DB&S Corporate Finance
Javastraat 8
3016 CE  Rotterdam
Postbus 4334
3006 AH  Rotterdam

T: 010-2358851
M: 06-54744968
E: rschouten@dbens.nl
I: www.dbens.nl

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items