Van Dam en De Koning

ZWIJNDRECHT Dat familiebedrijven in handen komen van grote concerns is een bekend verschijnsel. Dat de familie de zaak terugkoopt komt minder vaak voor. Toch is dat gebeurd in het geval van Van Dam en De Koning, ooit in Zwijndrecht begonnen als glashandel, maar intussen helemaal gespecialiseerd in kunststof kozijnen en dakkapellen.
Barbera Prickaertz-van Dam, dochter van Jacques van Dam, heeft er nog geen dag spijt van. Samen met haar broer Joost van Dam en hun compagnon John Kapsios hebben ze ‘de zaak’ eind 2005 teruggekocht.
Het bedrijf was in 1989 overgedaan aan de Scheuten Glasgroep uit Venlo. Het was een mooi moment voor de vennoten van destijds, Jacques van Dam en Piet de Koning, om het rustiger aan te gaan doen. Maar na verloop van tijd wilde Scheuten af van de kunststof kozijnen. De Limburgers zijn helemaal gespecialiseerd in glas, hebben diverse fabrieken in Europa en zijn ook nog eens druk met het innovatieve solarglas.
Branchevreemde onderdelen werden dus afgestoten, vandaar de kans voor het Zwijndrechtse ondernemerstrio. Het betekent overigens niet dat Van Dam en de Koning ook weer zelf in glas handelt. ,,Die tijd is voorbij. Wij zijn helemaal gespecialiseerd in kunststof’’, vertelt Barbera Prickaertz-van Dam over de onderneming waar veertig mensen werken.
Op bedrijventerrein De Geer in Zwijndrecht staat achter de moderne showroom en de kantoorruimte de fabriek waar het bedrijf alweer 25 jaar kunststof kozijnen maakt. Ook een deel van de productie van de dakkapellen vindt hier plaats. ,,De mallen worden hier gemaakt, maar het spuit- en gietwerk van polyester gebeurt elders’’, legt Barbera Prickaertz uit.
Van Dam en de Koning richt zich op diverse segmenten van de markt. Particulieren kunnen er terecht voor kozijnen en dakkapellen die het bedrijf aan huis kant en klaar aflevert en monteert. Aannemers bestellen er kozijnen die ze zelf bij de klant plaatsen.
Zelf doet het bedrijf vaak zaken met grote partijen. Woningcorporaties die hele flatgebouwen of rijtjeshuizen renoveren. Of een vereniging van eigenaren van een appartementencomplex. ,,Dat zijn meestal grote opdrachten. Men wil dan bijvoorbeeld al het houtwerk door kunststof vervangen. En dan zorgen wij voor de uitvoering van hele project’’, aldus Prickaertz. De kritiek dat kunststof niet mooi is, delen ze bij Van Dam en de Koning niet. ,,Mensen die niet op de hoogte zijn denken nog steeds aan de goedkope kunststof stoeltjes die na een tijdje zwaar verkleuren. Dat is bij ons niet aan de orde. De fabriek in Duitsland levert hoogwaardige profielen aan ons. En ook door de nieuwe manieren van lassen zien de profielen er strak en degelijk uit.’’ De stalen buizen in de profielen zorgen naast versterking ook voor beveiliging tegen inbraak. De producten zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, zelfs met nerftinten waardoor het bijna niet van hout is te onderscheiden. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat het materiaal geen periodieke verfbeurt nodig heeft. En aan het einde van de rit is het ook nog eens goed te recyclen.
En wat de financiële kant betreft: kunststof is nog maar 5 tot 10 procent duurder dan hout.

Historie: Van glas-in-lood naar productiebedrijf

De grootvader van Barbera Prickaertz-van Dam, Toon van Dam, begon met een glas-in-lood- atelier in de jaren ’40. Dat was aan de Ringdijk in Zwijndrecht.
Later werd de glashandel steeds belangrijker wat er in de jaren ’60 toe leidde dat zoon Jacques van Dam ook in de zaak kwam die toen naar de Molenvliet verhuisde.
De jaren ’70 en ’80 was de periode waarin Nederland massaal overging op dubbel glas. Om die drukte aan te kunnen, kwam Piet de Koning in de bedrijfsleiding en werd hij ook compagnon van Jacques van Dam. In 1983 startten zij de fabriek voor kunststof kozijnen aan de Fruiteniersstraat in Zwijndrecht waar ze nog steeds zitten. In 2005 kochten Joost van Dam, zijn zus Barbera en John Kapsios de onderneming voor kunststof kozijnen terug van de Limburgse ondernemer Scheuten. Ook het bedrijf voor dakkapellen, die Joost van Dam en John Kapsios in Oudenbosch produceerden, kwam naar Zwijndrecht. Onder de handelsnaam Raku dakkapellen en Z-window is het bedrijf actief op de markt. Showrooms zijn er ook in Nootdorp en Goes.
Bron: AD NieuwsMedia 15-5-08
Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items