Golfbaan The Dutch vanavond officieel geopend

SPIJK Met een volgens directeur Phil Helsby 'spetterend feest' wordt vanavond golfbaan The Dutch officieel in gebruik genomen. "Het is nog mooier geworden dan ik had gehoopt," is Helsby in zijn nopjes.


       Directeur Phil Helsby van golfbaan The Dutch: 'De golfbaan in Spijk is nog
       mooier geworden dan ik had gedacht.' Foto: Richard van Hoek

De aanleg van de baan in het Lingewaalse Spijk startte in 2008. Er is bijna drie jaar gewerkt aan wat dé golfbaan van Nederland moet worden. Het landgoed voor de 18-holesbaan op het voormalige terrein van Golfclub De Lingewaelsche meet 72 hectare. Pal naast The Dutch, door golfprof Colin Montgomerie ontworpen, wordt de komende jaren nog een baan met 18 holes neergelegd. Daar kan Jan Modaal terecht voor het slaan van een balletje.
The Dutch is uitsluitend het domein voor mensen met een zeer goed gevulde beurs: een certificaat om lid te worden kost 43.500 euro. De totale kosten voor de twee banen, op een terrein van in totaal 120 hectare, zijn dik vijftig miljoen euro, opgehoest door Made in Scotland.

Golfbaan The Dutch in Spijk vandaag geopend; beslissing over locatie Ryder Cup dinsdag in Londen

SPIJK Bijna acht jaar nadat het ambitieuze idee ontsproot aan het brein van directeur Phil Helsby, is het zover. Golfbaan The Dutch, de topbaan op mondiaal niveau die 36 miljoen euro heeft gekost, wordt vandaag geopend. Helsby glimt van trots als hij vertelt over het adembenemend mooie golfcomplex in Spijk: "Het is nog mooier geworden dan ik had gehoopt."


        De herenkleedkamer op het nieuwe golfcomplex. Foto: Richard van Hoek

Tijdens de rondleiding door het clubgebouw aan de hand van The Dutch-directeur Phil Helsby (45) valt de mond regelmatig open van verbazing. Luxe in de overtreffende trap. Twee dagen voor de officiële opening staan in sommige ruimtes de stoelen nog op elkaar gestapeld. Enkele houten vloeren zijn op het laatste moment nog voorzien van een vers laagje wax.
Het clubgebouw herbergt onder meer een restaurant, vergaderruimtes, bibliotheek, loungebar, Whisky & Cigar Room en kleedkamers. Hoewel ‘kleedkamer' in dit geval niet helemaal de lading dekt. Want in welke sportkleedkamer krijg je desgewenst een vers kopje koffie of tapbiertje voorgeschoteld, knappert er een open haard op de achtergrond, kun je een boekje pakken uit de boekenkast en staat er een locker met je eigen naambordje voor je klaar?
"Ja, we zijn trots op dit alles," vertelt Helsby, die 24 jaar geleden als golfprof vanuit Schotland naar Nederland emigreerde.

Eigen Whisky

In de Whisky & Cigar Room is het voor leden van The Dutch mogelijk een eigen locker te krijgen. Daarin kunnen de fijnproevers hun eigen favoriet fles whisky kwijt. Helsby: "Die Whisky & Cigar Room" is eigenlijk een uit de hand gelopen geintje. Iedereen mag van thuis zijn eigen flesje meenemen."

Het jarenlange werk voor The Dutch nadert zijn voltooiing. "We zijn voor 99 procent klaar," zegt Helsby. "Het gaat nu alleen nog om de details: hier en daar wat beplanting, wat buitenmeubels die nog moeten komen. We hebben jaren naar dit moment uitgekeken."

Top 10

In 2003 gingen Helsby en enkele golfprofs met hun bedrijf made in Scotland aan de slag om hun gezamenlijke droom te realiseren: in Nederland een baan aanleggen die bij de top 10 van Europa hoort. De keuze viel op Spijk, waar het terrein van Golfclub De Lingewaelsche als meest geschikt werd bevonden.
In 2008 startte de aanleg op het landgoed van 72 hectare. De Schotse prof Colin Montgomerie, voormalig nummer 1 van Europa, ontwierp The Dutch volgens de ‘risk and reward'-methode. Na een moeilijke slag volgt een relatief gemakkelijke. "We wilden een baan waar de golfer na de eerste keer weggaat en zegt: ‘wauw, hier gaan we snel weer een keer naar toe'," legt Helsby uit. "Waar voor de profs genoeg uitdaging is, maar waar de zakenman ook plezier heeft. En één die 365 dagen per jaar bespeelbaar is, ongeacht het weer. En die aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Dat is gelukt door de afstanden tussen de holes zo groot mogelijk te maken. Je hoeft hier niet constant te bukken omdat de ballen net over je hoofd vliegen."
Slaapkamers zijn er nog niet op The Dutch. Helsby hoopt daar binnen enkele jaren verandering in te brengen. "Ik hoop dat er in 2013, 2014 ook gasten kunnen blijven slapen. Dat is eigenlijk het enige minpunt van deze regio: een goed hotel ontbreekt."

43.500 Euro per jaar

Een rondje maken langs de achttien holes is niet voor iedereen weggelegd. Voor een privélidmaatschap dienen golfers een certificaat van 43.500 euro te kopen. Daarvan zijn er inmiddels 650 verkocht aan particulieren en 350 aan bedrijven. Er zijn er nog zestig beschikbaar.
Na het voldoen van de jaarlijkse contributie van 2475 euro, mag een golfer onbeperkt de baan op en gebruikmaken van alle faciliteiten in het clubgebouw. Voor de zakelijke klanten is het mogelijk om een pakket geheel op maat te laten samenstellen. "De goedkoopste pakketten zijn rond de tien-, twaalfduizend euro", zegt Helsby. "Oplopend tot een veelvoud daarvan."

Voor Jan Modaal wordt de komende jaren ten zuiden van The Dutch nog een 18-holesbaan aangelegd. Hoewel een maatje kleiner dan de chique 'buurman', kost die nog altijd achttien miljoen euro. Helsby hoopt dat die baan eind 2013, begin 2014 bespeelbaar is.
De kosten voor de aanleg van The Dutch bedragen 36 miljoen euro. Vanavond staat de officiële opening op het programma. Zanger Alain Clark verzorgt een optreden. "En we sluiten af met een spetterend vuurwerk," belooft Helsby.
Vanaf morgen is de baan 365 dagen per jaar beschikbaar voor de leden, die ongetwijfeld staan te popelen om voor het eerst de golfclub te hanteren op The Dutch. Donderdag speelt Colin Montgomerie een demonstratiewedstrijd in Spijk. Hij neemt het danop tegen Reinier Saxton, één van de grootste Nederlandse golfbeloftes van dit moment.

Trots

Helsby stuurt zeventig personeelsleden aan. Alleen al het team greenkeepers, verantwoordelijk voor het onderhoud van de baan, telt in de zomermaanden 23 leden. "Ongeveer zo'n zelfde aantal werkt in het horecagedeelte, " zegt Helsby.
Ondanks alle pracht en praal die hem dagelijks omringt, is de 45-jarige geboren Schot vooral trots op de medewerkers om hem heen.
"Ik had niet gedacht dat we zoveel goed personeel zouden vinden. Goed personeel,vriendelijk en servicegericht, is één van de allerbelangrijkste zaken. Golfers moeten zich hier thuis voelen. Ik vond dat op veel golfbanen in Nederland de echte gastvrijheid ontbreekt. Bij veel clubs krijg je niet echt het gevoel dat je welkom bent. Door de economische crisis liggen de banen niet voor het oprapen. Voor ons een voordeel; veel mensen wilden hier komen werken. Ik verwacht veel van ze, want ik ben een perfectionist."

Ryder Cup

Dinsdag wordt in Londen wereldkundig gemaakt welke baan in 2018 de prestigieuze Ryder Cup krijgt toegewezen. The Dutch is één van de vijf overgebleven kandidaten. Een flinke delegatie uit Lingewaal, met daarin ook burgemeester Loes van Ruijven- van Leeuwen, reist naar Groot-Brittannië om bij de ceremonie aanwezig te zijn.
"Wij hebben veruit het beste bid," vindt Phil Helsby. "Dat moet ook wel: om kans te maken, moeten we twee keer zo goed zijn als een land als Frankrijk. Wanneer de organisatie besluit de Ryder Cup toe te wijzen aan zo'n topland, zegt iedereen ‘Ja, logisch'. Terwijl als de keuze op Nederland valt, er duizend vragen komen: ‘Waarom Nederland?' Dat moeten ze durven."
De Ryder Cup is een driedaagse golfwedstrijd tussen de beste spelers uit Europa en Amerika. Die wordt elke twee jaar afgewerkt. Het evenement trekt zo'n 300.000 golfliefhebbers vanuit de hele wereld.
Stichting The Dutch Ryder Cup 2018 trekt de kar. Nederland ondersteunt het bid actief, weet Helsby.
"Premier Mark Rutte heeft vorige week vrijdag nog gebeld met het Ryder Cup Committee. Die steun doet ons goed, en onderscheidt ons van de andere landen. We hebben multinationals als Shell, Heineken, Rabobank en KLM achter ons staan. Dat heeft indruk gemaakt bij het committee, daar ben ik van overtuigd."
The Dutch moet concurreren met banen in Portugal, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Volgens de kenners is Frankrijk, met een baan nabij Parijs, topfavoriet om dit qua exposure derde sportevenement ter wereld binnen te slepen.
Helsby blijft echter onverminderd positief. "Stel je voor: de Amerikaanse president, de Britse premier en internationale topsporters en filmsterren in Spijk. Dat zou toch geweldig zijn? En elke dag zestig-, zeventigduizend toeschouwers. Wij kunnen dat in ieder geval aan."
Hij vervolgt: "In het plan hebben we de bouw van overdekte tribunes opgenomen. Daar kunnen zo'n 70.000 mensen op terecht. Dat is, vooral vanwege de hoogteverschillen, op geen enkele andere baan mogelijk. Daar staan de toeschouwers twintig rijen dik achter een lintje, waar alleen de mensen in de voorste rij goed zicht hebben. Dat zal bij ons heel anders zijn. We willen werken volgens het personal seating-model. Bezoekers krijgen dan langs diverse holes een eigen stoeltje, zodat ze kunnen ‘meelopen'. Dat is nooit eerder gedaan."
Oud-Wimbledonkampioen Richard Kraijicek is als ambassadeur verbonden aan het Nederlandse Ryder Cup-bid. De stad Rotterdam heeft haar naam eveneens aan het evenement verbonden en ook geld beschikbaar gesteld, vanwege de internationale uitstraling.

Oranje-gevoel

Nederland telt momenteel zo'n 400.000 actieve golfers, die zijn verdeeld over ongeveer 150 clubs, vertelt de directeur. Helsby: "Qua percentage is het aantal golfers in Nederland hoger dan in landen als Frankrijk en Duitsland. Ook daarom zou de Ryder Cup naar Nederland moeten komen. Het zou een perfecte gelegenheid zijn om vanuit Spijk het Oranje-gevoel naar de rest van de wereld toe uit te stralen."

Foto's opening


Bron: AD NieuwsMedia 14-5-2011


Onder: Het super-de-luxe clubgebouw van The Dutch. Foto: Richard van Hoek
The Dutch

SPIJK Zijn droom - golfbaan in wording The Dutch in Spijk - is bedekt met een laag sneeuw. Eigenwijze grassprieten priemen door het witte tapijt. ,,Sneeuw rond deze tijd volgend jaar? Geen probleem, wie wil golfen, kan spelen,'' zegt directeur Phil Helsby.              Phil Helsby op het gedeelte van The Dutch dat al klaar is. Op de achtergrond is
              nog net de kerktoren van Spijk zichtbaar. FOTO HANS ROEST

,,Er zijn ook oranje golfballetjes,'' zegt hij met een lach. ,,Net als in het voetbal. Want professionals willen het liefst 365 dagen van het jaar de baan op. Dat kan straks hier op The Dutch. Vanaf oktober 2010, want dan is de officiële opening.''

Zo'n twee derde van de 18-holes baan die grenst aan het dorpje Spijk is al klaar. En het mag dan vriezen en sneeuwen, de zandtransporten gaan gewoon door. Vrachtwagen na vrachtwagen verlaat het terrein.

Ook in Nederlandse kantoren wordt hard gewerkt voor The Dutch, want als het aan Helsby ligt - en tientallen anderen met hem - wordt de Ryder Cup van 2018 in Spijk gespeeld. Dit is een tweejaarlijkse golfwedstrijd tussen de beste golfers van Europa en Amerika, een evenement dat slechts drie dagen duurt, maar zo'n 300.000 golfliefhebbers trekt. In april 2010 moet het bidboek worden ingeleverd bij het Ryder Cup Committee. Dit is als het ware hèt visitekaartje waarmee Nederland de organisatie laat zien dat The Dutch zo'n groot toernooi aankan. Én kan voldoen aan alle bijkomende eisen, zoals bijdragen aan de ontwikkeling van de golfsport in Nederland en daarbuiten.

Helsby gelooft er heilig in. Op de vraag hoe groot hij de kans inschat dat de wereldtop uit de golfsport straks in de gemeente Lingewaal de strijd aangaat, zegt hij: ,,Meer dan vijftig procent.''

De geboren Schot kent de golfwereld door en door. Als tiener was hij een veelvraat als het om sport ging. ,,Ik vond heel veel leuk; voetbal, rugby, motorcross en golf. Ik deed het ook allemaal. Maar in die laatste sport bleek ik net wat beter dan anderen.''

Helsby ontwikkelde zich van amateur tot professionele golfspeler. ,,Tot het moment dat een polsblessure een einde maakte aan die carrière. Tot mijn grote verrassing kreeg ik vanuit Nederland de vraag of ik voor de stichting Golf Wouwse Plantage de uitbouw van haar 9-holes baan naar 18 holes wilde begeleiden. Iemand in het bestuur met connecties in Schotland had geïnformeerd bij iemand die mij kende.'' Vrijwel tegelijkertijd met dat verzoek klopten er nog twee organisaties bij hem aan: de ene had een golfbaan in Zuid-Frankrijk, de ander in Italië. Helsby koos Nederland.Avontuur


,,Er waren een paar belangrijke redenen. Ik werd uitgenodigd om naar Nederland te komen. Bij de andere twee banen waren de gesprekken in Londen. De baan in Nederland, zoals deze er op dat moment bij lag, kreeg ik gezien. Die andere twee niet. In Nederland moest nog heel wat gebeuren, terwijl Zuid-Frankrijk en Italië gespreidde bedjes waren. Ik gaf de voorkeur aan de uitdaging, het avontuur.''

In eerste instantie zou de op dat moment 21-jarige Helsby een jaar of drie in Nederland blijven. Mijn vriendin, nu dus mijn vrouw, kwam ook over. Na drie jaar hadden we niet de behoefte om terug naar Schotland te gaan. We voelen ons hier prima thuis.''

Hij wijt dit zelf aan het feit dat in zijn ogen Schotten en Nederlanders niet veel van elkaar verschillen. ,,Die droge humor die we als Schotten zo weten te waarderen, vind ik hier ook terug. En veel Nederlanders hebben een warm plekje in hun hart voor Schotland.''

De 'head-pro' van de Wouwse Plantage trad aan als bondscoach voor de Nederlandse Golf Federatie en ging de baan op met andere professionals. Via hen belandde hij bij Made in Scotland, de drijvende kracht achter The Dutch.

,,Daar ontstond het idee om dé ideale golfbaan te ontwikkelen. Niet omdat we datzelf graag wilden, maar omdat we merkten dat er behoefte aan was. Met name vanuit de zakenwereld kwam dat geluid.'' Daarom durfde Made in Scotland de miljoeneninvestering aan. Want met de aanleg van The Dutch - naar ontwerp van golfprof Colin Montgomerie - is een bedrag van 33 tot 35 miljoen euro gemoeid. Daarbij komen nog de kosten van de Lodge (6 tot 8 miljoen en van de Academy, de golfschool (6 tot 10 miljoen).

Diezelfde zakenwereld heeft zich publiekelijk achter de kandidaatstelling van The Dutch voor de Ryder Cup gesteld. Net zoals deze eerder al grote interesse toonde in de membership certificates voor de nieuwe baan à 42.000 euro.

,,Van de duizend zijn er inmiddels 850 vergeven,'' zegt Helsby. ,,Ondanks de economische crisis.'' Het is weer een teken dat zijn droom van de ideale baan niet bij een droom zal blijven.

,,In december 2003 presenteerden we voor het eerst onze plannen. We hadden zeven locaties op het oog. Steeds kwamen we weer terug in Spijk bij golfclub De Lingewaelsche. Het was de beste locatie voor een wereldbaan. Niet alleen vanwege haar goede bereikbaarheid, ook omdat er veel ruimte voor ontwikkeling was. En we vonden er steun vanuit de bevolking en de gemeente.''

Ondanks het feit dat The Dutch een golfbaan wordt voor een select gezelschap. ,,Nee, niet iedereen zal hier even een balletje mogen slaan. Maar, aan de overzijde van de weg leggen we een tweede baan aan. In eerste instantie zou deze 9 holes tellen. We hebben echter extra grond kunnen aankopen, waardoor er ook ruimte is voor 18 holes. De baan wordt wel korter en eenvoudiger qua spel. Desondanks zal deze voor amateurs zeker een uitdaging zijn.''

,,Alleen duurt het nog wel even voordat die baan er ligt. Momenteel loopt er een vergunningenprocedure. Als deze vlot verloopt, kunnen we na de bouwvak van 2010 beginnen met de aanleg. Dat kost zeker twee jaar. Wanneer niets tegenzit, kan hier in het najaar van 2012 worden gespeeld. En ook 365 dagen per jaar, want dat is een van onze belangrijkste eisen. Golfliefhebbers moeten het hele jaar door de baan op kunnen. Er is eigenlijk maar één moment wanneer dat niet mag: als de dooi inzet na een vorstperiode, dan beschadig je de baan echt.'' En deze baan mag dan een maatje kleiner zijn, er hangt een prijskaartje aan van zo'n 18 miljoen euro.

The Dutch gaat overigens nog meer geld uitgeven: aan salarissen. ,,We hebben straks ook personeel nodig. Nu doen we al zaken met bedrijven uit de buurt. We willen die werkgelegenheid vooral aan de regio bieden.''


Paspoort


Geboren: 14 februari 1966, Schotland. Woont inmiddels al ruim twintig jaar
                in Nederland.

Privé:       is getrouwd en heeft twee kinderen. Helsby houdt van sport in het
                algemeen, maar golf en zeilen in het bijzonder. Reist graag. En
                ziet ondernemen ook als hobby.

Carrière:  Kwam in 1987 naar Golf Wouwse Plantage waar hij head-pro werd.
                Vormt samen met andere buitenlandse golfprofessionals Made in
                Scotland. Is directeur van The Dutch in Spijk.                            
             


Bron: AD NieuwsMedia 19-12-2009SPIJK The Belfry, Royal Litham & St Annes, Gleneagles, Muirfield, Royal Birkdale, zomaar een rijtje fameuze Britse golfclubs waar in het verleden het toernooi om de Ryder Cup is gehouden. Als het aan de initiatiefnemers van The Dutch in Spijk ligt, staat hun club - opening in 2010 - daar over een paar jaar ook tussen. Directeur Phil Helsby over het hoe en waarom.

Op het het oude onderkomen van
golfclub De Lingewaelsche blijft de komende jaren geen graspol liggen. ,,Er moet een half miljoen kuub extra grond op het terrein komen. De oude baan was honderd dagen per jaar onbespeelbaar. Bij een buitje stond de boel onder water. Daarom gaan we nu de hoogte in, weg van het grondwater. Voor alles ligt, zal het augustus volgend jaar zijn. Daarna gaan we inzaaien en duurt het nog een jaartje voor we kunnen spelen,’’ legt Phil Helsby uit.                        Luchtfoto The Dutch medio Maart 2009. Foto: Marcel Köppen

De omvorming van de negen holes van De Lingewaelsche tot de achttien van The Dutch gebeurt niet zomaar. Hier moet simpel gezegd de beste golfbaan van Nederland komen, een course die ook op internationaal niveau meetelt. Vandaar ook de kandidatuur voor de Ryder Cup, de tweejaarlijkse strijd tussen de Verenigde Staten en Europa. ,,Maar er moet nog heel wat gebeuren voor het daadwerkelijk zo ver is,’’ zegt Helsby, Schot van geboorte. ,,Het enige dat er nu is gebeurd, is dat er een brief naar het Ryder Cup-committee is gestuurd met de vraag of Nederland als land aan de bieding voor de editie van 2018 mag meedoen. De organisatie heeft gezegd dat jaar het toernooi in ieder geval weer op het Europese vasteland gespeeld gaat worden, maar Zweden en Duitsland zijn ook kandidaat.’’
Theoretisch zou het zelfs nog kunnen dat een andere Nederlandse baan zich naast The Dutch kandideert. ,,Maar je hebt niet alleen een locatie nodig, ook een infrastructuur. Er zijn in het land best banen die in principe goed genoeg zijn om een Ryder Cup op te houden, maar de bereikbaarheid is dan een probleem. The Dutch ligt straks heel centraal en is vanuit alle richtingen goed te bereiken,’’ vindt Helsby, inmiddels ruim twintig jaar in Nederland werkzaam, waarvan tien jaar als bondscoach voor de Nederlandse Golf Federatie (NGF). ,,Onze kandidatuur wordt ook ondersteund door de NGF, NOC* NSF en de organisatie van golfprofessionals PGA. Maar dat is nog niet genoeg. Ook de politiek moet straks mee. Er wordt gedacht aan Olympische Spelen in Nederland in 2028. Om dat te laten slagen, moeten we als land laten zien daar klaar voor te zijn, bijvoorbeeld door het WK voetbal binnen te halen, maar de Ryder Cup zou daar ook perfect in passen. Het is qua exposure na de Spelen en het WK voetbal inmiddels het derde sportevenement ter wereld, terwijl het organisatorisch juist goed te behappen is. Je hebt het over 24 golfers, die drie dagen spelen, met een maximum aantal toeschouwers per dag van 35.000. Het hele circus is in totaal misschien twee weken in town, daarna is de baan weer voor de leden.
Tiger Woods in Spijk? Het zou kunnen, maar ik weet niet of hij over tien jaar nog speelt. Hij zou wel captain van het Amerikaanse team kunnen zijn. Die kans lijkt me eerlijk gezegd groter.’’
Helsby is overtuigd van de kansen voor ’zijn’ baan, zeker gezien de ontwikkeling van de golfsport in Nederland. ,,We zijn nu wereldkampioen bij de amateurs. Dat was twintig jaar geleden echt ondenkbaar. Jongeren krijgen steeds meer de kans om te spelen en dan komt er vanzelf talent door. Wat dat betreft is Nederland nu een voorbeeld voor veel andere Europese landen. Ik weet ook zeker dat we voor 2018 een Nederlander in het Europese Ryder Cup-team hebben. Een jongen als Joost Luiten heeft daar de potentie voor. Wat we alleen nog missen, en dat is iets waar de Ryder Cup-organisatie wel op let, is golftoerisme. Nederlanders gaan naar Schotland en Engeland om te spelen, niet andersom. Maar over The Dutch gaan ze in het buitenland zeker horen. Het succes van deze baan staat of valt ook niet met het organiseren van de Ryder Cup, hoor. Er zijn nog andere grote toernooien: de Dutch Open, of een ander evenement van de Europese tour. En bovendien leg je geen baan neer met alleen als doel om de Ryder Cup binnen te halen. Het gaat om die andere 51 weken per jaar. Wat Nederland nog niet echt had, was een baan van internationaal niveau voor de zakelijke golfer. Waar ze hun gasten en relaties kunnen ontvangen, waar ze kunnen vergaderen en overnachten, met op alle fronten een topverzorging. Dat willen wij proberen te zijn.’’
Ondertussen zitten de leden van de ’oude’ Lingewaelsche wel zonder baan in Gorinchem en omgeving. Ook daar probeert The Dutch echter de komende jaren in te voorzien. ,,We onderzoeken de mogelijkheden om aan de overkant van de Haarweg meer terrein aan te kopen. Daarop zou dan een tweede achttien holes-baan aangelegd kunnen worden, waar de golfers uit de buurt weer terecht kunnen. Bij The Dutch zelf zullen, omdat we ons op een hele andere markt richten, de contributiebedragen heel anders liggen dan ze hier in het verleden geweest zijn,’’ beseft Helsby, die binnenkort al een rondje op The Dutch hoopt te kunnen lopen. ,,Ik ben een geduldig mens, maar we hoeven niet tot 2010 te wachten. Er is een driedimensionale animatie van de baan in de maak, waar we dan met een simulator op kunnen spelen. Dan krijg je echt al een indruk van hoe het gaat worden.’’

                                                      Impressie van de baan.

Ryder Cup pas één keer op vasteland

SPIJK Het toernooi om de Ryder Cup werd tot nu toe pas één keer op het Europese vasteland gehouden. De editie van 1997 werd afgewerkt op de banen van de Valderrama Golf Club in het Spaanse Sotogrande. Europa won onder leiding van Seve Ballesteros met 14,5 tegen 13,5. Sindsdien wordt er weer afwisselend in de Verenigde Staten en in Groot-Brittanië of Ierland gespeeld.
De Ryder Cup begon in 1927 als een wedstrijd tussen de beste golfers uit de USA en het Verenigd Koninkrijk. Pas in 1979 werd de Britse ploeg uitgebreid tot een Europees team. De status van het evenement groeide daarna tot mythische proporties. De laatste keer dat Amerika won - in 1999 - werd er schande gesproken van de chauvinistische reacties van de spelers en het publiek van de Verenigde Staten. Eén van de Europese spelersvrouwen zou zelfs bespuugd zijn. Diverse Amerikaanse spelers boden naderhand hun excuses aan.
Europa won vervolgens de volgende drie edities en treedt dit jaar dan ook op als titelverdediger op de Valhalla Golf Club in Louisville, Kentucky.


Colin Montgomerie: ’risk and reward’
op The Dutch


De Schotse golfprof Colin Montgomerie, voormalig nummer één van Europa en winnaar van veertig toernooien in zijn loopbaan, is de ontwerper van The Dutch. De baan in Spijk is geschetst volgens de ’risk and reward’-methode, waar ’Monty’ bij al zijn ontwerpen gebruik van maakt. ,,Dat betekent dat als je risico durft te nemen en daarbij een goede slag maakt, je daarvoor beloond wordt met een eenvoudigere volgende slag,’’ verklaart Phil Helsby.
Montgomerie, net als Helsby een Schot, bezocht eerst de locatie in Spijk en ging vervolgens aan het tekenen. ,,Het is voor hem makkelijk om op een plat stuk grond zoals hier een baan te tekenen. Hij hoeft geen rekening te houden met al van nature aanwezige heuvels of rotsen. We wilden drie belangrijke punten gerealiseerd zien: het moest een uitdagende baan zijn voor golfers van alle niveaus, 365 dagen per jaar bespeelbaar zijn en voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Vaak zie je dat banen op een te kleine ruimte aangelegd worden, waardoor op de ene hole de ballen van de andere hole je om de oren vliegen. Dat zal hier niet gebeuren,’’ lacht Helsby.
Dat de ontwerper opgroeide op de vaak in eeuwen van tradities gedrenkte banen van Schotland, zal ook op The Dutch terug te zien zijn. Phil Helsby: ,,Het wordt een met de modernste technieken aangelegde baan met een traditionele uitstraling. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn heel veel van de banen aangelegd, die wij als voorbeeld wilden gebruiken. De gebouwen zullen ook in Engelse landshuisstijl worden opgetrokken. En in het nieuwe clubhuis komt een kamer waarin de geschiedenis van de golfsport in Nederland centraal staat.’’
Helsby heeft alvast één advies aan de spelers die over twee jaar zijn baan gaan proberen te beheersen. ,,Je moet vooraf een duidelijk speelplan maken over hoe je in positie wilt komen voor je volgende shot en de green wilt benaderen. Anders kom je in de problemen.’’


             Artist Impressions van de locker room en de gevels van Nicolaas Buffinga
             van IDeA Architecten Gorinchem

I: www.thedutch.nl
Bron: AD NieuwsMedia 25-4-08

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items