GORINCHEM Afgelopen jaar verkocht de Hans Anders Retail Group (brillen en hoortoestellen) in ruim 500 winkels bijna 1,3 miljoen brillen. De omzet van de prijsvechter in de wereld van de opticiens is de afgelopen zeven jaar verdubbeld, net als het aantal winkels en de winst. En het einde is nog lang niet in zicht, zegt algemeen directeur Johan Creemers (43) op het hoofdkantoor in Gorinchem.


          Algemeen directeur Johan Creemers op het hoofdkantoor van Hans Anders in
          Gorinchem. In deze hoofdvestiging worden jaarlijks heel wat brillenglazen
          geslepen. FOTO RICHARD VAN HOEK

Hans Anders richt het vizier op Europa: Internationalisering van prijsvechter begint in België en Frankrijk

Naar zijn mening ligt de wereld open voor Hans Anders (1800 werknemers), te beginnen in België en Frankrijk, waar het bedrijf kantoren heeft in Hasselt en binnenkort in Reims. ,,Onze ambitie is om de komende zeven jaar opnieuw te verdubbelen in omvang, omzet en winst. Ons bedrijf kent van oudsher korte lijnen. De platte organisatie, lean en mean zoals de Engelsen zeggen, heeft ons succes gebracht en zeer winstgevend gemaakt. De winstcapaciteit gebruiken wij voor verdere expansie. Wij denken ook aan Spanje en Italië, waar ons concept, het leveren van hoge kwaliteit voor een scherpe prijs, nog niet bestaat.''

Creemers werkt sinds 1995 bij Hans Anders. In dat jaar werd de kleine keten Brilpost in het zuiden van het land overgenomen door de prijsvechter. In 1998 werd Creemers directeur van de deelformule Het Huis en in 2000 werd hij algemeen directeur. Elke dag reist hij van zijn woonplaats Weert naar Gorinchem. ,,De oorsprong van het bedrijf ligt in Roosendaal, maar dat was een excentrische plaats. De verhuizing naar Gorinchem was omdat we daar centraal in het land zitten,'' aldus de directeur, die van origine opticien(contactlensspecialist) is met een grote belangstelling voor de commerciële aspecten van zijn vak.

Vanaf de eerste dag voelde Creemers zich als een vis in het water. De manier van denken en werken paste bij de manier waarop hij naar zijn vak keek. Ter illustratie daarvan vertelt Creemers een anekdote die verband houdt met de vestiging in Frankrijk: ,,De directeur moet in Frankrijk een gediplomeerd opticien zijn. Om mijn diploma te legaliseren moesten de autoriteiten daar onder andere mijn stageverslagen hebben. Ik schreef in een scriptie tijdens mijn opleiding al dat het prijssegment en de vorming van ketens de zelfstandige ondernemers bedreigen. Ik kreeg een zes voor mijn pessimisme. Het is leuk om dat nog eens terug te lezen. Het prijssegment fascineert mij omdat daar sprake moet zijn van een grote efficiëntie. Anders kun je geen lage prijs bieden voor hoge kwaliteit. De formule van Hans Anders is ook nog nooit gekopieerd. Die moet in je genen zitten.

,,Ik vraag me van nature altijd af of de dingen die ik doe iets toevoegen. Als dat niet zo is, wordt het lastig en kosten moet je doorberekenen. Alle besparingen komen bij ons direct ten goede aan de klanten,'' betoogt Creemers. De naam van het bedrijf weerspiegelt de filosofie. Creemers: ,,Wij willen het anders doen. Het begint bij de keuze van het marktsegment en vervolgens stem je daar je organisatie op af. Dat bepaalt de marges.''

De inmiddels ruim 500 winkels worden bemenst door 1500 medewerkers. Op het hoofdkantoor in Gorinchem werken 220 mensen, van wie een groot aantal in de eigen slijperij. Daar wordt 70 procent van de brillen gemaakt die Hans Anders verkoopt. Creemers: ,,Dat moet 100 procent worden''. Slijpen in de winkels stopt in de toekomst want die zijn er volgens Creemers uiteindelijk alleen voor de verkoop.

Vroeger volgde de opticien een opleiding voor hij aan de slag kon. Vandaag de dag begint hij met werken en krijgt zijn opleiding bij het bedrijf. Creemers: ,,Wij leiden jaarlijks zo'n 600 mensen op. Je ziet dat steeds meer in paramedische beroepen. Ook in België en Frankrijk willen wij een slijperij opzetten en mensen zelf opleiden.''

Voor de algemeen directeur betekent dit dat hij internationaler zal werken en taken zal moeten delegeren: ,,Misschien worden de lijnen iets langer, maar ze moeten doeltreffend blijven.''

Ontstaansgeschiedenis - De geboorte van een prijsvechtende brillenboer

Het echte verhaal over het ontstaan van brillenboer Hans Anders is niet meer te achterhalen, maar er is wel een verhaal met een grote kern van waarheid. Aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw werkten bij het nog altijd bestaande bedrijf Rodac in Roosendaal, producent van pneumatische gereedschappen, drie mannen die Hans heetten.

Een klant van het bedrijf in het Verre Oosten benaderde Rodac op een dag met de vraag of zij adresgegevens wilden verzamelen van fabrikanten en leveranciers van modebrillen. ,,Jullie wonen en werken in het westen en kunnen ons vast wel vertellen waar wij terecht kunnen,'' was de verklaring van het ongebruikelijke verzoek.

Die adresgegevens werden geleverd, maar de drie Hansen constateerden dat de marge op brillen nogal groot was. Bij het ondernemende drietal ontstond het idee om zelf in te kopen en een concept te ontwikkelen voor de Nederlandse markt. In 1982 werd de eerste winkel geopend in de Rotterdamse Zwart Janstraat. Die winkel bestaat nog en was vanaf de eerste dag een succes.

Het bedrijf krijgt nu brieven die zijn gericht aan Hans Anders, die nooit lijfelijk heeft bestaan maar kennelijk 'iemand' is met wie mensen zich graag identificeren.






Bron: AD NieuwsMedia 3-7-08

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items