BARENDRECHT De blauwgele 'doos' van woonwarenhuis Ikea langs de A29 bij de Barendrechtse Vinex-wijk Carnisselande telt in 2011 13500 vierkante meter vloeroppervlakte méér dan nu. Binnen die extra verkoopruimte is ook al plaats ingepland voor het nog experimentele 'glasshouse'-concept van het Zweedse concern. Hiermee gaat Ikea in het vaarwater van tuincentra en (deels) bouwmarkten zitten.

                  De huidige Ikea Barendrecht. Alseerste wil het bedrijf het parkeerdek
                  bouwen. Beeld Knevel Architecten BV


De in 2001 geopende Barendrechtse Ikea is volgens de bedrijfsleiding toe aan een metamorfose. De bouwvergunning werd aangevraagd en ligt sinds deze week ter inzage in het gemeentehuis van Barendrecht.

De uitbreiding van de winkel is, aldus het bedrijf , nodig 'om de landelijke formulelijn van Ikea te kunnen volgen'. Een en ander betekent ook dat er meer werkgelegenheid ontstaat. „Maar de toename van het aantal banen moeten we nog helemaal doorrekenen,'' zegt woordvoerder Theo van Wijk van Ikea.

                      De "nieuwe" Ikea. Meer showroom, meer woonaccessoires, meer
                      parkeerplek, meer kantoren, meer alles.


Op de tekeningen van het Amsterdamse architectenbureau Knevel is te zien dat de 'doos op poten' - er kan onder worden geparkeerd - aan alle kanten uitdijt. Maar het meest aan de kant van de snelweg en de zijde grenzend aan de Hamburg, de toegangsweg naar de interieurgigant.

De voor deze Ikea zo kenmerkende in- en uitgang, met de uitstekende halve cirkel ter hoogte van de eerste etage - bij regen vaak afgesloten in verband met gladheid - sneuvelt in het nieuwe plan. Na de verbouwing komen bezoekers binnen via een meer uniforme, grotere entree.


                  De karakteristieke Barendrechtse entree wordt gesloopt. Foto: AD RD


Het parkeerterrein voor de deur krijgt er een parkeerdek bij. Hier kunnen circa 250 voertuigen worden gestald. Opvallend bij deze auto-verdieping zijn de negen gaten waardoor de toppen piepen van op de begane parkeergrond geplante bomen. Op dit moment zijn die groene rakkers niet te vinden op het parkeerterrein van Ikea.

Als de bouwplannen zonder kleerscheuren door de inspraakronden komen, telt het terrein straks 1374 parkeerplaatsen. Het parkeren zal, zo vertelt woordvoerder Van Wijk, als eerste worden aangepakt. „We willen een grotere vestiging. Dan blijven de klanten dus langer binnen. Dat heeft gelijk invloed op je totale parkeerbestand. Vandaar dat we hopen eind dit jaar de bouwactiviteiten voor het parkeerdek te kunnen opstarten.''

Verder wil de woon-multinational nog niet bijzonder veel kwijt over de 'aankleding' van de verbouwing. De showroom bijvoorbeeld, waar veel klanten inspiratie opdoen voor hun eigen stulpje, wordt ruim tweeduizend vierkante meter groter. Maar of die extra ruimte wordt benut voor meer keukentaferelen, slaapkamers of juist woonkamersferen wil Van Wijk niet vertellen.

Wel is het volgens hem door het toenemend aantal bezoekers logisch dat de paden van de wandelroute door de showroom breder worden.

Dé verandering voor de klanten zal echter de zogenoemde glasshouse zijn. In de toekomst kan Ikea daarin bloemen, planten en seizoensgebonden spullen als tuinmeubilair en kerstartikelen gaan verkopen.

Op de tekeningen die nu kunnen worden bekeken in het gemeentehuis heeft de architect een 2300 m2 tellende glazen kas opgenomen, die deels gewoon in de vergrote marktplaats voor de woonaccessoires valt. 'Slechts' 1100 m2 van de kas zal aan de noordwestzijde in een L-vorm uit de bekende doosvorm steken.

Toch is het nog niet honderd procent zeker dat de twee etages hoge kasruimte er ooit echt gaat komen in Barendrecht. ,,Zie het als een reservering voor de toekomst,'' legt woordvoerder Van Wijk uit. ,,Binnen de komende uitbreiding bouwen we 'm in ieder geval niet. We pakken het alleen vast mee in de huidige bouwaanvraag.''

De 'glasshouses' worden op dit moment door Ikea getest in twee Duitse en twee Italiaanse vestingen. De ervaringen bij de oosterburen zijn positief. In Italië wordt ook getest, maar wijkt men in verband met het warmere klimaat wat af van het kas-idee.

Volgens Van Wijk wordt niet eerder dan eind dit jaar bekend of de Zweden doorgaan met dit concept.Cijfers - Restaurant wordt bijna tweemaal zo grootDe verbouwingsplannen van IKEA Barendrecht in cijfers:

De zogenoemde marktplaats op de eerste etage, waar de klanten hun woonaccessoires kunnen opsnorren, gaat van 4440 naar 5395 m2 .

Ook op de eerste verdieping zit de zelfbediening/magazijn. Met 7250 m2 nu al de grootste ruimte en met 11.675 m2 in 2011 zal dat zo blijven.

De showroom op de tweede etage krijgt er 2140 m2 bij en zit dan op 7340 m2 .

Mensen met trek zitten na de verbouwing in een bijna twee keer zo groot restaurant (3140 m2 ) te genieten van hun 1 euro-ontbijt of Zweedse gehaktballetjes met friet.

Parkeergelegenheid neemt door de bouw van een parkeerdek van 11.300 m2 toe van 1125 naar 1374 voertuigen.

Vrachtwagenchauffeurs die bij het woonwarenhuis Ikea komen laden en lossen, krijgen straks eveneens meer werkruimte tot hun beschikking. In plaats van de 750 m2 wordt dat 1075 m2 .

IKEA-personeel kan alvast gaan nadenken over inrichting van de kantoren want ook daarvoor zijn meer vierkante meters bedacht. Van 1300 naar 2365 m2 .Gemeenteraad - Zorgen over verkeer naar woonwinkel


Uit de diverse onderzoeken die al zijn uitgevoerd rond de beoogde uitbreiding blijkt dat een grotere Barendrechtse Ikea tussen de 3,5 en 5 procent meer bezoekers zal trekken. Op piekdagen wordt gerept van 10 procent meer belangstelling. Hoeveel mensen op dit moment dagelijks naar het Vaanpark 2 komen voor een slaapbank model Hagalund of Muddus klaptafel, wil de Scandinavische onderneming echter niet openbaar maken.

Het CDA, GroenLinks en D66 uitten vorige week in de gemeenteraad de vrees dat de wijk Carnisselande straks te maken krijgt met extra verkeer van en naar Ikea. In maart vorig jaar werd de Carnissebaan, de toegangsweg naar de wijk én Ikea, verbreed om het verkeer beter te verwerken. De woongigant heeft eerder al meebetaald aan de verkeersafwikkeling in Barendrecht.
Bron: AD NieuwsMedia 12-02-2009

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items