BLESKENSGRAAF Insigne, de onderneming die kunststof componenten ontwerpt en produceert, heeft Oud-Alblas verruild voor een nieuw pand in het naburige Bleskensgraaf.

Op een drukbezocht open huis heeft de Alblasserwaard zaterdag kennis gemaakt met het opvallende nieuwe hoofdkwartier van Insigne in Bleskensgraaf. De bordeauxrode kleur van de fabriekshal met kantoorruimtes over twee verdiepingen steken duidelijk maar niet onvriendelijk af in het oerhollandse polderlandschap.


        Directeur-eigenaar Willem de Koning bij een van de robots die in een mum van tijd
        babybadjes tevoorschijn tovert. FOTO CEES SCHILTHUIZEN

,,Onze huiskleur is altijd rood geweest. Dus dat wilden we ook in ons nieuwe pand laten uitkomen,'' vertelt directeur-eigenaar Willem de Koning (47). In zijn werkkamer laat de felrode zithoek zien dat het door sommigen bekritiseerde exterieur van het pand eigenlijk nog een milde uitvoering is van het beeldmerk van de onderneming.

Lange tijd zag het er overigens naar uit dat Insigne helemaal niet in de gemeente Graafstroom zou blijven. In Oud-Alblas was het bedrijf aan de Dorpsstraat uit zijn jas gegroeid. Extra loodsen in de omgeving hielpen wel, maar ideaal was het niet. Door de landelijke politiek van 'Hou het Groene hart groen' was verhuizing naar bedrijventerrein Melkweg in Bleskensgraaf onmogelijk. In de week dat De Koning een contract wilde tekenen voor grond op bedrijventerrein Dordtse Kil III trok burgemeester Van der Borg van Graafstroom aan de bel. Hij wilde het bedrijf per se in zijn gemeente houden en heeft na een stevige lobby bij de provincie groen licht gekregen voor de verhuizing naar het Melkwegterrein. ,,We hebben 7500 vierkante meter grond gekocht en bijna de helft bebouwd,'' aldus de directeur. Doordat de kantoorruimtes twee etages tellen heeft Insigne nu 5000 vierkante meter vloeroppervlak. Ruim voldoende voor de 100 werknemers (van wie bijna de helft parttime) .

In de ruime productiehal is de ochtendploeg in het vergaand geautomatiseerde machinepark bezig met de productie van talloze kleine en grote kunststof onderdelen. En soms zijn het ook eindproducten die direct naar de winkel kunnen, zoals het babybadje dat elke dertig seconden uit een machine wordt geperst. De afnemers van de onderdelen zijn legio. Meterfabriek Actaris uit Dordrecht bijvoorbeeld, betrekt onderdelen voor zijn gasmeters. Maar de fabriek maakt ook noodverlichting, scharnieren en de omhulsels waarin chips voor vuilcontainers passen.

,,Wij zijn eigenlijk een service-instelling,'' legt De Koning uit. ,,Opdrachtgevers hebben een probleem en vragen of wij dat kunnen oplossen. Wij maken een ontwerp, testen het en als de klant het goedkeurt maken wij het.'' Die klanten zijn veelal de grote spelers in hun branche. Op het eindproduct zetten zij hun naam. Daardoor is Insigne zelf relatief onbekend. Maar daar zit De Koning niet mee. ,,In de markt weten ze ons goed te vinden en daar gaat het om.''

In de nieuwe fabriek wordt op werkdagen in een drie ploegendienst 24 uur per etmaal geproduceerd. Maar niet alleen in de Alblasserwaard is Insigne actief. Ook in China heeft de onderneming tegenwoordig een eigen fabriek.

De Koning doet al 14 jaar zaken in dat land. Onderdelen waarvoor 'veel handjes' nodig zijn betrekt hij uit China. Behalve van diverse leveranciers sinds anderhalf jaar ook uit een eigen fabriek, drie uur rijden vanaf Hongkong. Vanuit China gaan veel Insigne-producten naar Amerika en Australië. Zoals veiligheidsproducten, bijvoorbeeld traphekjes die valpartijen van peuters moeten voorkomen.

In Bleskensgraaf is ook een aparte ruimte waar componenten voor voedselverpakkingen worden gemaakt. Zoals drinktuitjes in zuivelproducten. De meeste producten maakt Insigne nu nog in Nederland, maar China zal naar verwachting over een aantal jaren net zo veel produceren. ,,De marges in deze sector zijn niet hoog. Het is zoals ze hier in de streek zeggen 'krabben en bijten', aldus De Koning over zijn bedrijf. Maar met de werklust en de efficiency eigen aan de streek heeft de onderneming in dik 40 jaar wel iets bijzonders neergezet.

Tot nu toe

Insigne is als bedrijf in 1961 begonnen op initiatief van Piet Sprong. Hij speelde in op de speldjes-rage van die tijd en versmolt de kunststof icoontjes met de bestaande metalen dasspeld. Na verschillende rondes van 'managements buy-outs' is Willem de Koning sinds vorig jaar directeur-eigenaar. De onderneming kende hij al heel lang doordat hij er via een oom die bij Insigne werkte, vaak op zaterdag en in de vakantie diverse baantjes had.

Na een studie economie, rechten en marketing kwam Willem de Koning in 1992 officieel in dienst bij de fabriek.De uit Papendrecht afkomstige directeur die in zijn studietijd vooral naar de commerciële kant van het ondernemen keek, heeft intussen een grote interesse voor techniek ontwikkeld.

Voor fundering van de fabrieksruimte zijn er 500 palen van 20 meter de grond in geperst. De robots en ander productiematerieel vergen een stevige fundering. De best tegen brand beschermde ruimte is de afdeling waar de matrijzen liggen. Dat zijn de mallen waarin de producten worden geperst. Bij de nieuwbouw helpen diverse slimme technische oplossingen om het energiegebruik te beperken. Zo krijgt de vloerverwarming in het hele pand zijn energie van het machinepark in de fabriek. Dat gebeurt door warmtewisselaars die het koelwater van de matrijzen weer benutten voor de warmte in het pand. Daardoor is de gasrekening van het bedrijf laag.

Bron: AD NieuwsMedia 3-12-08

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items