GORINCHEM Op het fabriekscomplex van Purac in Gorinchem is de afgelopen dagen keihard gewerkt en toch is er vrij weinig geproduceerd. Dat komt doordat een groot deel van de chemische fabriek 'plat lag' vanwege een periodieke onderhoudsstop.

Wie op het fabrieksterrein onderaan de Arkelsedijk loopt en het labyrint aan buizen, tanks en warmtewisselaars ziet, snapt direct dat groot onderhoud niet samengaat met productie. Drukke dagen dus voor Henk van Vugt, bij Purac verantwoordelijk voor het onderhoud aan het complex. ,,Los van onze eigen technische dienst liepen hier meer dan 40 mensen extra vanwege deze klus,'' vertelt hij.


        Inspectie van een warmtewisselaar. Van elk buisje wordt de dikte vastgesteld
        onder het motto: ‘meten is weten’. FOTO Richard van Hoek


Zo'n 'week van het onderhoud' wordt maanden tevoren gepland. In die tijd wordt er een gedetailleerd werkplan gemaakt, inclusief kostenplaatje. De veelal vaste onder-aannemers worden benaderd. Die moet je tijdig 'strikken' want die werken ook vaak bij de grote raffinaderijen die natuurlijk ook hun periodieke onderhoudsweken hebben.

Veiligheid speelt bij Purac altijd een grote rol en dat is tijdens de onderhoudsweek niet anders. Ook voor personeel 'van buiten' geldt dat iedereen over een veiligheidscertificaat beschikt. En bij de start van hun werk is het bekijken van een veiligheidsfilm verplichte kost. De aannemersbedrijven zijn al eerder op de hoogte gebracht van de eisen die Purac stelt. Van Vugt geeft een voorbeeld. ,,Voor diverse klussen hebben we steigers nodig. Die worden door specialisten opgebouwd. Daar mag een monteur van een onderhoudsbedrijf niks aan veranderen. Wie wordt betrapt op bijvoorbeeld het verleggen van een plank, kan zijn spullen pakken en moet het terrein af, '' aldus Van Vugt.

Het grootste deel van de onderhoudsbeurt betreft het inspecteren van onderdelen van het voor leken ondoorzichtig productie-proces. Zo meet een monteur alle tientallen buizen door van een warmtewisselaar. Als zo'n buis te dun is, wordt die afgesloten want dan bestaat er risico van lekkage. Als meer dan 15 procent van de wisselaar niet meer werkt, wordt het tijd het hele apparaat te vervangen. En dat proces wordt bij allerlei onderdelen herhaald. Sommige onderdelen zoals reactoren die een bepaalde druk moeten aankunnen, worden door gespecialiseerde bedrijven gekeurd. Wie van bovenaf naar de fabriek kijkt, ziet dat de bodem een betonnen bassin vormt. In geval van lekkage blijven de vloeistoffen dus op eigen terrein. In een hoek ligt een grote hoeveelheid plastic ballen. ,,Het is geen ballenbak,'' legt van Vugt uit, ,,die ballen drijven op de gelekte vloeistof en vormen zo een soort zeil tegen de geuroverlast''. Met dit soort innovaties wil Purac de overlast voor de buurt zoveel mogelijk beperken. Vroeger toen hier de suikerfabriek stond -ruim honderd jaar terug gebouwd - rook het hier ook niet altijd even lekker.

Maar door de oprukkende stad is Purac intussen aardig ingebouwd. Ook daarom stelt het bedrijf 'de buren' tegenwoordig vooraf per brief op de hoogte van de onderhoudswerkzaamheden. Ook dat staat in de planning.

Assortiment: Van melkzuur iets moois maken

Bij Purac in Gorinchem werken circa 300 mensen. Vorig jaar kwam de fabriek in het nieuws door het besluit van moederbedrijf CSM de locatie in Gorinchem te laten stoppen met de productie van melkzuur. Dat gebeurt intussen vanuit de nieuwe Purac-fabriek in Thailand waar de productiekosten lager zijn. Daardoor zijn in Gorinchem 26 mensen ontslagen.

Purac betrekt nu melkzuur uit Thailand. Dat wordt in Gorinchem verwerkt tot talloze producten zoals supplementen voor voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld jus d'orange waaraan calciumpoeder wordt toegevoegd. Dat komt van Purac. Maar de toepassingen zijn veel breder, zoals de conservering van vlees, ingrediënten voor cosmetica, maar ook bot-implantaten.

Heel apart is ook de toepassing van de Purac-grondstof voor koffiebekers. Die zijn dan niet van plastic maar helemaal biologisch afbreekbaar. Purac maakt die bekers niet zelf maar levert wel de grondstof voor dit milieuvriendelijke product.

Dat melkzuur niet meer in Gorinchem wordt geproduceerd, heeft ook te maken met de dure euro waar veel West-Europese ondernemingen last van hebben. Purac is weliswaar mondiaal marktleider in melkzuur maar werkt wel in een concurrerende omgeving. In dollar-gerelateerde markten als Brazilië en Thailand is dit product veel goedkoper te maken.


                                  Martijn en Julia bij de opening van de Verbinding

 

Bron: AD NieuwsMedia 30-5-2008

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items