Riwal in 25 jaar tijd wereldspeler in hoogwerkers

DORDRECHT De expansie van Riwal gaat hard, heel hard. De importeur-verhuurder van hoogwerkers, verreikers en ander bouwmaterieel slaat de laatste jaren in steeds meer landen zijn vleugels uit. Voor Dick Schalekamp die al twintig jaar in de directie van de onderneming in Dordrecht zit, is die groei niet zo vreemd.
,,Wij beginnen graag aan iets nieuws’’, zegt Dick die samen met zijn broer Jaap en Doron Livnat directeur-eigenaar van Riwal is.
En dus gaat Riwal in 2008 aan de slag met de verhuur van hoogwerkers in Brazilië en Kroatië. Ook voor Turkije en Roemenië bestaan vergevorderde plannen. En in Spanje heeft Riwal onlangs ook een bedrijf overgenomen.


                                          Hoogwerkers Riwal.        Foto Rinie Boon

De kunst is volgens Schalekamp het vinden van de juiste mensen die de kar kunnen trekken. In de meeste gevallen is zo’n directeur tegelijk ook zakelijk partner met een aandelenpakket van 15 tot 20 procent. ,,Zo heeft hij er direct belang bij dat de zaken goed draaien.’’ Het past ook helemaal in de filosofie van de leiding van Riwal. Geef mensen verantwoordelijkheid en ruimte om te ondernemen. Natuurlijk wordt er van bovenaf gestuurd en zo nodig bijgestuurd, maar het vertrouwen in het kunnen van het eigen personeel is groot. Typerend in dat verband is dat Dick Schalekamp geen eigen secretaresse heeft. ,,Natuurlijk is er iemand die de agenda bijhoudt, maar een aparte secretaresse? Niet nodig, ik ben geen wethouder.’’ Wars van bureaucratie regelt Dick – en zijn broer Jaap is niet anders – de zaken graag kort en bondig. Als je met ze praat, staat de telefoon niet stil. Zakelijk maar vaak op een informele toon worden afspraken gemaakt of naar de prullenbak verwezen. Of doorverwezen naar een ander. Lang vergaderen doen ze liefst zo min mogelijk. Juridische details van overeenkomsten schuift Schalekamp door naar een gespecialiseerd bureau.
In de sector verhuur van hoogwerkers is Riwal het grootste familiebedrijf ter wereld. Wereldwijd staat Riwal op de twaalfde plek. De andere elf ondernemingen zijn allemaal beursgenoteerd of onderdeel van een multinational.
Eigenlijk is dat niet zo vreemd, want het financieren van hoogwerkers is een kostbare zaak. ,,Maar zolang de banken genoeg krediet geven, blijven wij gewoon zelfstandig’’, aldus Schalekamp. En dus moet er omzet worden gemaakt. Want stilstand van materieel kost geld. Alleen al in Nederland heeft Riwal bijna 2.000 hoogwerkers. In de buitenlandse vestigingen komen er nog eens 7.000 bij. De omzet in 2007 bedroeg circa 250 miljoen euro. En de komende jaren is meer groei voorzien. De activiteiten over de grens zijn de laatste tien jaar pas echt goed begonnen. Denemarken was een van de eerste vestigingen van Riwal in het buitenland. Het Midden-Oosten, Israël maar ook bijvoorbeeld Dubai volgden. En in Frankrijk is bij Reims recent de vierde vestiging geopend.
Grondlegger van het bedrijf Dick Schalekamp sr. zag 25 jaar terug al goede perspectieven voor zijn vloot hoogwerkers. Zijn voorspelling dat de eisen aan veilig werken steeds strenger zouden worden is helemaal uitgekomen. Dus bouwbedrijven, constructeurs, installateurs en tegenwoordig ook glazenwassers en schildersbedrijven kunnen bij het werken op hoogte niet om ondernemingen als Riwal heen.
Sinds kort is Riwal ook actief in Slovenië, Noorwegen, Rusland en Kazachstan. In het laatste land (en in Dubai) verhuren ze ook enorme generatoren die complete industrieterreinen van stroom voorzien. Ook in andere landen is dat een groeimarkt, voorspelt Dick Schalekamp.
Wat hem wel zorgen baart, is het vinden van personeel. ,,Dit jaar hebben we 30 tot 50 mensen in Nederland nodig, verwacht hij. Deels leidt het bedrijf de nieuwe werknemers zelf op. Aan naamsbekendheid ontbreekt het Riwal in de regio niet. Behalve FC Dordrecht is het bedrijf sponsor van veel sportieve activiteiten en goede doelen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heet dat tegenwoordig. Maar zo praten ze bij Riwal niet. ,,Laat maar zien dat je een goeie werkgever bent,’’ zegt Dick Schalekamp. Dat snappen ze op de werkvloer.


Ondernemersprijs

Riwal uit Dordrecht is een van de drie genomineerde bedrijven voor de Ondernemersprijs 2007 in deze regio. De prijs wordt op 8 januari uitgereikt in schouwburg Kunstmin in Dordrecht. Dat gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Kamer van Koophandel Rotterdam waar ook de Drechtstreek onder valt. De Kamer is initiatiefnemer van de onderscheiding.
De andere twee kandidaten voor de prijs zijn dit keer kwekerij Florensis uit Hendrik-Ido- Ambacht en Oceanco, de bouwer van grote jachten in Alblasserdam. Het thema waarop de jury dit jaar de deelnemende bedrijven heeft beoordeeld is creatief ondernemerschap. Voormalig topman van IHC Merwede, Sjef van Dooremalen is voorzitter van de jury.

Mooie filmpjes van de drie genomineerde bedrijven voor de jaarlijkse Ondernemersprijs kreeg het publiek gisteren in Kunstmin te zien.
Op het podium zaten de drie genomineerde ondernemers ieder apart aan een tafeltje: Eel Kant, algemeen directeur van Oceanco, Dick Schalekamp van Riwal en Herman Hamer van kwekerij Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht. Ze mochten hun zenuwen onderdrukken met witte wijn of bier. Juryvoorzitter Sjef van Dooremalen zat er aan het vierde tafeltje het meest ontspannen bij.
Weken geleden had hij met zijn collega-juryleden de knoop al doorgehakt. Het thema was dit jaar: creatief ondernemen. Toen Van Dooremalen dat uitlegde als ‘grijp de kansen die de markt je biedt’, concludeerde Rik Maaskant, de marketingspecialist van Riwal, dat het goed zat. Een juiste taxatie, want een halfuur later kwam de Dordtse verhuurder van hoogwerkers inderdaad als winnaar uit de bus.


                                    Dick en Liza Schalekamp        Foto: Rinie Boon

Dick Schalekamp, die samen met zijn broer Jaap en Doron Livnat de directie vormt van Riwal, vond al die belangstelling maar niks. ,,Ik sta niet graag in de belangstelling. Trouwens: de naam van de prijs is fout. Ik vind dat het geen Ondernemersprijs moet zijn maar een prijs voor de Onderneming. Want we doen het met z’n allen. ’’
Makkelijk had de jury het met het aanwijzen van de winnaar niet gehad. ,,Florensis, Oceanco en Riwal zijn allemaal toonaangevende bedrijven. Maar volkomen onvergelijkbaar’’, aldus Van Dooremalen. Na een avond tafelen en praten en een paar extra rondjes koffie besloot de jury unaniem de onderscheiding te geven aan Riwal. Die onderneming bouwde zijn eigen feestje in de kleine zaal van Kunstmin, waar de genomineerden elk een flinke stand hadden. De Wijnerie trok in opdracht van Jaap Schalekamp de champagne open en Gert-Jan de Kaasboer zorgde voor de hapjes. Grondlegger van Riwal, D. Schalekamp sr., glom van trots en veegde met plezier de champagne-spetters van zijn bril. ,,Met zo’n prijs win je niet direct klanten maar voor de werving van personeel werkt het wel’’, aldus Rob van de Waal van de ingenieursbureau IV-Groep uit Papendrecht, dat vorig jaar won.

Historie

Riwal zit sinds 1968 in Dordrecht. Dick Schalekamp sr. begon toen met een Nederlandse vestiging voor de Engelse kraanverhuurder Richards & Wallington. Begin jaren ’80 nam hij die over. Daarna begon Riwal ook met de verhuur van hoogwerkers. In dat segment behoort Riwal intussen tot de grootste in de wereld. De kraanverhuur is in juli 2007 overgedaan aan Sarens Nederland, net als Riwal aan de westkant van Dordrecht gevestigd.


                       Directie Riwal en oprichter Dick Schalekamp sr. Foto: Rinie Boon

Schalekamp sr. heeft de zaak in 1989 overgedaan aan zijn zoons. De onderneming kent nu drie directeuren die tevens ieder voor een deel eigenaar van Riwal zijn. Behalve de broers Dick Schalekamp jr. en Jaap Schalekamp is dat Doron Livnat.
In binnen- en buitenland heeft Riwal zo’ n vierhonderd mensen in dienst.

Verhuizing

Het is spitsuur bij Riwal op bedrijventerrein Dordtse Kil I in Dordrecht. Bij de verhuurder van hoogwerkers van Amerikaanse makelij zijn de laatste tijd enkele honderden nieuwe machines afgeleverd.
Naast het eigen terrein aan de Maxwellstraat heeft Riwal ook bij bedrijven in de directe omgeving ruimte gehuurd om de hoogwerkers en verreikers te stallen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Drechtwerk. En omdat dat nog niet genoeg is, staan de apparaten ook in de parkeerhavens van Kil I.
Volgens Rik Maaskant van Riwal is er sprake van een tijdelijke situatie. ,,De machines worden hier na aflevering geïnspecteerd en voorzien van aanpassingen en accessoires die de huurders willen. Daarna vertrekken ze weer. ’’
Riwal is de grootste verhuurder van hoogwerkers in Europa. De onderneming van de familie Schalekamp heeft serieuze plannen voor verhuizing naar Dordtse Kil III. Die moet binnen twee jaar rond zijn.
Bron: AD NieuwsMedia 9-1-2008
Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items