DORDRECHT De sinterklaaspresentjes vliegen TNT Post dezer dagen om de oren. Om ze tijdig te bestellen, heeft het bedrijf extra mensen ingezet. Onder meer op het Dordtse sorteercentrum, waar het een slordige 100.000 pakketjes per nacht verwerkt.


Wat lijkt de economische crisis ver weg, hier bij de TNT Pakketservice aan de Dordtse Pieter Zeemanweg. Moet je al die dure spullen zien staan: een bladblazer, een naaimachine, playmobil, een boksbal, zelfs complete elektrische kachels. En dáár: een mega lcd-scherm.

Veel van deze spullen zijn op internet besteld, denkt Arno Heere, manager van het sorteercentrum. Bedoeld voor 5 december, of wellicht al voor kerst.

Nee, de webaankopen leggen 'Tante Pos' geen windeieren. Tijdens de feestdagen krijgt het bedrijf per nacht grofweg 200.000 pakketjes extra te verstouwen (zie kader).

Het zijn er zóveel dat niet alle pakketten nog in de nacht na de verzending kunnen worden gesorteerd, legt Heere uit. Rond Sint Nicolaas en Kerstmis is het Dordtse pakkettencentrum derhalve ook overdag nog in touw. De restanten van de nacht worden dan 'weggewerkt'. De belofte om een pakketje al de volgende dag te bezorgen, kan TNT nu niet altijd nakomen, geeft hij schoorvoetend toe. ,,Maar ik denk dat het in minder dan 10 procent van de gevallen níet lukt.''

Op de sorteersnelheid valt in elk geval weinig af te dingen. In een straf tempo laden medewerkers binnengekomen pakketten op de band. Die band draait als een tierelier. Voor de liefhebber: 1,75 meter per seconde. Wie te lang naar de voorbijschietende pakketjes staat te kijken, wordt vanzelf duizelig.

Een computer scant vervolgens alle barcodes op de pakketten. Zo weet hij op welke plek het pakje weer van de band moet glijden zodat het in het juiste postcodegebied zijn weg kan vervolgen.

Internetwinkel Bol.com blijkt een grote afzender. ,,Dat is waarschijnlijk een cd, of een dvd,'' wijst Heere. Even verderop staan ingepakte autobanden. ,,Misschien zelfs met velg want ze zijn nogal zwaar,'' toont hij. Met de roestige trekhaak die onverpakt werd aangeleverd, is hij minder blij. ,,Medewerkers kunnen hier hun handen aan openhalen.'' Sommige verzenders blijken slechte verpakkers.

Medewerker Paul kan daarover meepraten. Hij staat op de afdeling waar opengescheurde verpakkingen worden hersteld en heeft juist een zakje pepernoten in zijn hand. Ook op de pakketten zit een briefgeheim, zegt Heere, ,,maar als een verpakking kapot gaat, zien we helaas toch wat erin zit.'' Hij showt de doos waarin de flessen van een gesneuvelde 'sapvastenkuur' verpakt waren. ,,Veel te dun.'' Paul kwam al eens slangenvoer tegen, onthult hij. ,,Krekels en hagedissen. Ze leefden nog!''

Om de stroom pakjes het hoofd te bieden, maakt de Dordtse pakketservice gebruik van uitzendkrachten en vrijwilligers. De laatste werft het postbedrijf in de vrienden- en familiekring van medewerkers. Heere: ,, Hun 'loon' gaat naar het World Food Programme.''

Komt iedereen er, gezien de dure goederen, zomaar in? Zeker niet, bezweert Heere. Zelfs mensen in dienst worden geregeld en onverwacht gecontroleerd, bij de uitgang. Jassen en mobieltjes zijn niet toegestaan. Er hangen camera's en er zijn interne beveiligingsmensen. ,,Wij koesteren onze pakketten.''

Vier sorteercentra verwerken bijna 600.000 pakketjes per nacht

Voor het sorteren van pakketten heeft TNT Post vier sorteercentra, verspreid over het land. Een van die centra staat in Dordrecht.

Normaal verwerken de sorteercentra gezamenlijk zo'n 400.000 pakketjes per nacht. Maar tijdens de feestdagen, die voor TNT van eind november tot begin januari te voelen zijn, zijn dat er bijna 600.000 per nacht.

TNT Post zet in die periode 'een paar honderd' extra chauffeurs in. En op de sorteercentra wordt, in tegenstelling tot de rest van het jaar, ook overdag gesorteerd. Daarvoor zijn per centrum ook weer meer dan honderd mensen per dag nodig.

Het aantal kerstkaarten (180 miljoen) is de afgelopen jaren wel licht gedaald maar die worden op andere sorteercentra - voor brieven - verwerkt.Bron: AD NieuwsMedia 2-12-09

Word ook MeerBusiness member!Word ook Member! Aanmelden nieuwsbriefNieuwsbrief
Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Kies uw regio
MeerBusiness Nieuws
MeerBusiness Nieuws RSS
Open dagen Multibox Kerkeplaat
DORDRECHT Op 26 en 27 augustus organiseert Multibox Open Dagen bij de vestiging.
Lees meer...
Nachtafsluiting Papendrechtse brug (N3) richting Dordrecht
DRECHTSTEDEN Brug in nacht zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus gesloten.
Lees meer...
Nieuw hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht
PAPENDRECHT De nieuwbouw biedt ruimte aan zo'n 500 mensen.
Lees meer...
Genomineerden Innovation Award ZHZ bekend
DRECHTSTEDEN Iv-Infra en Veth Propulsion zijn de genomineerden.
Lees meer...
Na KPN WK Shorttrack ook ISU World Cup Shorttrack 2017 en ISU EK Shorttrack 2019 naar Dordrecht
DORDRECHT Shorttrack niet meer weg te denken uit Nederland.
Lees meer...
   
Meer nieuws items
MeerBusiness Agenda
MeerBusiness Agenda RSS
Datum: 31-08-2017
Aftersummerborrel MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 05-09-2017
Bijeenkomst InnerCircle MeerBusiness ZHZ
Lees meer...
Datum: 11-09-2017
Bijeenkomst Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 12-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 14-09-2017
Netwerkbijeenkomst IKG met Spreker
Lees meer...
Datum: 16-09-2017
Viering 115-jarig bestaan DOV
Lees meer...
Datum: 19-09-2017
Ondernemerscollege Balanslezen Hoek en Blok
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Bijeenkomst Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
Het Miloenenontbijt Rotterdam VNO-NCW ism ING en PwC
Lees meer...
Datum: 20-09-2017
AV: Miljoenenontbijt VNO-NCW ism NCD
Lees meer...
   
Meer agenda items
MeerBusiness Twitter

Tweets by MeerBusinessZHZ
MeerBusiness Blog
Op zoek naar een mentale uitdaging!
Tips van Karin Fehling voor een andere mindset.
Lees meer...
Tips bij het kiezen van een incassopartner
Alex Wijnhold geeft u in deze blog tips die u kunt gebruiken bij het invullen va...
Lees meer...
Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders
Ambtenaren zien regelmatig voor de 'fun' informatie inzien.
Lees meer...
Frankeermachine: wat betekent hij voor mij?
Lees verder om te kijken welk gemak en financieel voordeel de frankeermachine u ...
Lees meer...
Obermann, een topman voor drie weken
Je droomt er wel eens van, een werkgever die zegt dat je voor hem mag komen werk...
Lees meer...
   
Meer blog items