Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk de nieuwsbrief hier online.
Regionaal Ondernemersnieuws   juli 2019   
In deze nieuwsbrief:
  • Verslag InnerCircle bij Van Vliet bedrijfsmakelaars
  • Alblasserdamse Haringparty bol van culinaire verwennerij en netwerkkansen
  • Hoe veilig is uw e-mailverkeer één jaar na de AVG invoering?
  • Fijne Vakantie!
  • Word Member
Verslag InnerCircle bij Van Vliet bedrijfsmakelaars


Deelnemers aan de bouwgerelateerde InnerCircle van MeerBusiness ZHZ bij Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs. Vlnr: Michiel Kint: commercieel directeur Van Wijnen West BV; Jan Scheurwater; Ronald Kip: directeur/eigenaar MeerBusiness;  Jan van Wingerden: algemeen directeur Klimaatservice Holland BV | Staal Gorkum BV; Dick Norbruis ; John Zandbergen; David Roelofs: directeur DAR Bouwadvies; Rolf Huijssen: algemeen directeur Webeasy; Cees Schep: directeur/eigenaar Alert Groep.
Dick Norbruis | John Zandbergen | Jan Scheurwater: Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs.


Duurzame taxaties voor optimale financieringen

Al decennialang verzorgt Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs taxatierapporten. Hiermee brengen zij de actuele waarde van commercieel vastgoed in beeld. Taxaties zijn er voor verschillende doelen; voor een voorgenomen aankoop of verkoop, (her)financiering, een bedrijfsovername, herbouw of een interne beslissing. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de waardebepaling van gebouwen. Het is niet langer voldoende om alleen naar het aantal vierkante meters en de locatie te kijken. En daar wringt de schoen een beetje.

 

Internationale en nationale vraagstukken en doelen zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot en de energietransitie dwingen taxateurs met andere ogen naar het waarderen van commercieel vastgoed te kijken. In dit kader organiseerde Van Vliet een bijeenkomst met professionals uit de bouwwereld en vroeg naar de praktijkervaringen en de gevolgen van de duurzame maatregelen voor het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van bedrijfsmatig vastgoed in relatie tot taxaties voor financieringen.

 

Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs was hierbij aanwezig met Dick Norbruis, John Zandbergen en Jan Scheurwater. De verdere gasten waren David Roelofs, Ronald Kip, Michiel Kint, Cees Schep, Jan van Wingerden en Rolf Huijssen.

 

Gecertificeerd

Jan Scheurwater opende met een presentatie over taxaties. De taxateurs van het Ridderkerkse bedrijfsvastgoedkantoor zijn ingeschreven in de kamer Bedrijfsmatig Vastgoed van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) en zijn daarmee gecertificeerd taxateur.Scheurwater: “Een aantal van onze taxateurs is gecertificeerd door het Taxatie Management Instituut. Bij dit taxatiesysteem ligt de nadruk op deskundigheid, onafhankelijkheid,betrouwbaarheid en transparantie. Onze taxateurs werken zo vanuit dezelfde uitgangspunten,waardoor taxaties inzichtelijk, vergelijkbaar en kwalitatief toetsbaar zijn. Banken en AutoriteitFinanciële Markten erkennen TMI-taxaties als rechtsgeldig.”

 

Energielabel

Aan het slot van zijn presentatie stelt Scheurwater dat door alle technische- en ICT ontwikkelingen plus de klimaatmaateregelen vanuit de overheid, taxatierapporten steeds omvangrijker worden en lastiger zijn samen te stellen. Tijdens de daaropvolgende discussie blijkt dat duurzaam, groen en circulair bouwen nog de nodige hoofdbrekens oplevert voor alle aanwezigen. Neem het energielabel. Kantoorpanden moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. De aanwezigen zijn van mening dat met name MKB-ondernemers nauwelijks bezig zijn met dit label, ondanks dat er sancties zijn aangekondigd. Jan van Wingerden merkt op dat handhaving cruciaal is. “Als er geen gevolgen zijn voor de ondernemer,ebt het binnen de kortst mogelijke tijd weg.” John Zandbergen meldt dat banken nu al minimaal energielabel C verplicht stellen voor nieuwe financieringen van commercieel vastgoed en dat het daarom wel terdege belangrijk is dat bedrijven zich met het energielabel gaan bezighouden. 

 

Overgangsfase

Dick Norbruis is van mening alle ontwikkelingen en transities zich nog in een overgangsfase bevinden. “Neem het feit dat alle bedrijven van het gas af moeten. Dat is nog een vreemde gedachte, maar bedrijven moeten voor hun energievoorziening op zoek naar alternatieven.Uiteindelijk bepaalt de markt voor welke prijs, welke energievoorzieningen de voorkeur genieten.” Michiel Kint, Rolf Huijssen en Jan van Wingerden erkennen dat de overgang naar duurzame systemen en installaties bepaald nog geen gelopen zaak is. De wetgeving geeft weliswaar aan dat er vervangen moet worden, maar ontwikkelingen in alternatieve energievoorzieningen en andere zaken zijn veelal nog niet uitgekristalliseerd. Op dit moment ligt de focus voornamelijk op warmtepompen, ledverlichting en zonnepanelen. Jan van Wingerden merkt hierover op: “Bij duurzame installaties wordt veelal gewezen op lagere energiekosten maar er is onvoldoende aandacht voor hogere onderhouds- en vervangingskosten van installaties. Per saldo zal dat eerder tot hogere dan tot lagere exploitatiekosten leiden.”

 

Rolf Huijssen vindt dat de nog steeds traditionele bouwkolom echter in rap tempo verandert, waarbij techniek en ICT steeds prominentere plaatsen innemen. Ook domotica drukt volgens Cees Schep haar stempel meer en meer in de bouw. Panden bestaan binnen niet al te lange tijd uit 40 tot 50% techniek en ICT is de verwachting. “Daarom is het van groot belang dat architecten al vooraan in het proces hiermee rekening houden, al is dat op dit moment nog een utopie,” stelt Huijssen onomwonden.

 

Samenwerken

Het gesprek neemt hierdoor een wending naar het begrip samenwerken. Niet alleen architecten zouden eerder en intensiever met de ‘bouwkolom’ moeten optrekken, ook de overheid en de sector en ondernemers onderling zouden meer kennis moeten delen en meer van elkaars expertise gebruik moeten maken. David Roelofs heeft veel contact met overheden en stelt dat erop de achtergrond al het nodige gebeurt. “In de Drechtsteden hanteert men de nota ‘energieneutraal 2050’. Hiervoor bundelen overheden, bedrijfsleven, inwoners,maatschappelijke instellingen en onderwijs de krachten, om te komen tot een energie neutrale regio,” zegt Roelofs. Het zou best handig zijn om dit in een breder verband te trekken.

 

De conclusies aan het slot van de bijeenkomst luiden dat er de nodige veranderingen in het verschiet liggen. Taxateurs moeten duurzame taxaties voor optimale financieringen opleveren.Dat vereist meer aandacht aan de levenscyclus van objecten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld onmogelijke besparingen op de exploitatiekosten en energielasten, de CO2-uitstoot, het bouwjaar,energielabel, renovaties en de economische levensduur van een gebouw. Op dit moment is dat nog een lastige opgave, maar meer samenwerking en communicatie tussen bijvoorbeeld de overheid en de gehele bouwsector zou het duurzaam en groen bouwen meer rendement kunnen opleveren. Technische- en ICT-ontwikkelingen veranderen de bouwsector in hevige mate.Kennis delen is van groot belang en de nieuwste trend: van ‘bezit’ naar ‘gebruik’ zal voor een nog grotere aardverschuiving zorgen. Neem Philips Circular Lighting. Niet meer betalen voor lampen maar voor licht. Je sluit een contract af voor het licht en Philips zorgt ervoor dat de verlichting tijdig wordt gerepareerd of vervangen.

 

De grote winst van de bijeenkomst bij Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs is echter dat de deelnemers besloten om dit initiatief een vervolg te geven. Immers, kennis delen is een keuze voor het realiseren van groei.

Van Vliet Bedrijfsmakelaars & adviseurs
Jhr. Van Karnebeekweg 6b
2982 VL  Ridderkerk


T: 0180-434343
I: www.vanvliet.net
E: info@vanvliet.net

 
Alblasserdamse Haringparty bol van culinaire verwennerij en netwerkkansenRuim 1100 genodigden hieven onder een stralende zon op dinsdag 18 juni het glas op de groots opgezette haringparty voor ondernemend Drechtsteden. Zoals gebruikelijk op het terrein van Bon Bon party service in Alblasserdam. Organisatoren Bon Bon party service, MAAT, Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden en Dataplace hadden het event dit jaar verpakt in een Hollands thema. Op uitnodiging van Bon Bon party service was ook Stichting Embrace Life aanwezig om te fondswerven. 

 

De Alblasserdamse Haringparty lijkt ieder jaar in populariteit toe te nemen. In no time waren alle beschikbare uitnodigingen verzilverd. De haringparty is van origine een event voor relaties van de organisatoren. Paul Mallee, directeur van Rabobank IJsselmonde-Drechtstreden, vindt het een mooi moment om informeel met klanten in gesprek te gaan. ‘Dit is de eerste haringparty na de samensmelting van Rabobank Drechtsteden met IJsselmonde. Een andere naam, een grotere regio, maar nog altijd staan we klaar om ondernemers te helpen groeien. Voor een deel van onze relaties is het dus een nieuw event dat we bieden. En op deze manier kunnen zij goed gebruik maken van het brede netwerk wat wij samen met de partners aanbieden.’ 

 

In stijl

Zoals ieder jaar is het event tot in de puntjes geregeld en aangekleed. ‘Wat we belangrijk vinden is dat de beleving van dit event al bij de ontvangst start en het thema direct herkenbaar is’, verduidelijkt Gerben van der Veen van Dataplace naast het Delfts Blauwe levend standbeeld bij de entree. ‘Je gasten laten genieten in een speciaal decor. Zo zien we het graag. En daar hoort dan ook live-optredens van Nederlandstalige zanger bij.’

 Video Alblasserdamse Haringparty

 

Culinaire verwennerij

Genieten van alleen een Hollandse Nieuwe is er allang niet meer bij. Arjan Maat, directeur van het dit jaar 85-jarige MAAT, staat bij de haringkar met een Broodje MAAT in de hand: ‘De haring is dit jaar wel uitzonderlijk lekker! Ik heb er zelfs ook een paar eigenhandig schoongemaakt. Dat is vakmanschap hoor met de snelheid waarmee ze dat doen. Maar ook geniet ik - en alle gasten met mij - van de culinaire hoogstandjes die Bon Bon party service presenteert. Om zomaar iets te noemen: hamburgers en flinterdun gesneden rib-eye van weiderund, lekkere verse friet van zoete aardappel en fantastische desserts van de ijsplaat. Fantastisch! Marcel Baanen van Bon Bon party service vult zijn collega aan: ‘De hamburger en rib-eye ligt op zuurdesem van The Social Bakery. We hebben voor deze bakker gekozen omdat het in Rotterdam een steentje wil bijdragen aan het bieden van werk aan mensen die daar een duwtje in de rug nodig hebben. Want het hebben van werk of het deel uitmaken van een team is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het ondersteunen van deze missie sluit goed aan bij een zakelijk event als dit.’

 

Stichting Ebrace Life

Een ander goed doel dat door Marcel Baanen is uitgenodigd, is stichting Embrace Life. Een stichting die ervoor wil zorgen dat cannabis een normale behandeloptie is in de spreekkamer van de arts. En in een adequaat en betaalbaar assortiment beschikbaar is in de apotheken. ‘Bon Bon onderschrijft hun missie,’ verklaart Marcel Baanen. We wilden hen daarom graag de kans geven te fondswerven tijdens de haringparty.’ De stichting verkocht Jolly’ armbandjes en presenteerde een water- en wijnactie waarop gasten konden inschrijven. 

 

Geslaagd netwerken

Hoewel oorspronkelijk een ‘intern’ event van de betrokken partners zijn de laatste jaren ook businessclubs uit de regio uitgenodigd om hun leden aan te melden. Door de overweldigende belangstelling kon de organisatie niet alle aanvragen vanuit deze clubs in een uitnodiging omzetten. Het aantal toegangskaarten is gemaximaliseerd vanwege de beschikbare ruimte en veiligheidsvoorschriften. De deelnemende partners groeien door met hun ondernemingen en zo breid ook automatisch hun relatie kring uit. Toch konden ook een groot aantal business club leden uit de regio van deze belangstellenden genieten van de Alblasserdamse Haringparty. Een informeel netwerkevent waarop ontspannen samenzijn het belangrijkste uitgangspunt is.

 


 
Hoe veilig is uw e-mailverkeer één jaar na de AVG invoering?

25 mei 2018 was een datum die in veel agenda's omcirkeld stond, de invoering van de AVG. Inmiddels zijn we een jaar verder en maken we de balans op. Bent u compliant en up-to-date?

 

Situatie in Nederland

Als we kijken naar de gehele EER (Europese Economische Ruimte), is Nederland koploper in het aantal meldingen van datalekken met 11.000 op een totaal van 95.000. De AVG-stress werd aangewakkerd door de aangekondigde boetes tot wel 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet. 

 

Een stap in de goede richting

Veilig e-mailen is een belangrijk aspect binnen de AVG. Iedere dag worden er bijna 100 miljard zakelijk e-mails verzonden, de meeste daarvan zonder enige vorm van beveiliging. Werknemers sturen persoonlijke gegevens naar derden en stellen zodoende vertrouwelijke informatie bloot aan potentieel misbruik. Ondanks dat wetten en regelgeving inzake dataprotectie van kracht zijn, beveiligen bedrijven vaak alleen de elektronisch opgeslagen data en besteden ze weinig aandacht aan elektronische data-overdracht zoals e-mail.

 

Doe de check!

Frama heeft voor u de RMailcheck ontwikkeld waaruit blijkt of uw e-mailveiligheid op orde heeft. Doe nu de check en bekijk hoe veilig u uw e-mails verzendt. 

 

Doe de check hieronder:

 

Frama Nederland
Avelingen West 5
4202 MS  Gorinchem 

 

T: 0183-635777 

I: www.frama.nl

E: frama@frama.nl 

 
Fijne Vakantie!


Heeft u het afgelopen jaar ook zo druk gehad? En bent u ook toe aan vakantie? MeerBusiness gaat er even tussen uit om te genieten van welverdiende rust, zon en cultuur. Wij wensen u een hele fijne vakantie toe en hopen u graag weer te zien in het volgende seizoen!

 
Word MemberHeeft u zich ook voorgenomen om uw netwerk te vergroten? 
Laat dan hier uw gegevens achter en dan kunt u dat voornemen van uw lijstje afvinken. Members van MeerBusiness ZHZ (Zuid-Holland Zuid) profiteren van een groot, gevarieerd, actief en professioneel netwerk. Regelmatig afwisselende bijeenkomsten die we via de nieuwsbrief aankondigen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten.
Word nu lid voor slechts € 250,00 tot eind 2020!

Word nu lid en profiteer direct van de mogelijkheden van MeerBusiness ZHZ!!!

We hopen u snel te ontmoeten!

 


                                   
 
Evenementen
 
Volledige agenda
Agenda
08-07-2019 DOV BBQ en Seizoensafsluiting in de tuin van het Dordrechts Museum
08-07-2019 De ZOMER BBQ van Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden
10-09-2019 Hoek en Blok ondernemerscolleges Balanslezen (kantoor Sliedrecht)
17-09-2019 Hoek en Blok ondernemerscolleges Balanslezen (kantoor Sliedrecht)
18-09-2019 Bijeenkomst ondernemersverenigingen Drechtsteden in Spektakel
 
Volledige agenda
Partners
Contact
MeerBusiness Zuid-Holland Zuid
Postbus 51
4200 AB  Gorinchem
088-6900280
zhz@meerbusiness.nl
Afmelden voor deze nieuwsbrief of gegevens wijzigen