Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk de nieuwsbrief hier online.
Regionaal Ondernemersnieuws   december 2021  
In deze nieuwsbrief:
  • Strago Electro Partner bij MeerBusiness ZHZ
  • Primeur voor Nederland: buurtbatterij als buffer voor opgewekte zonnestroom
  • Bouwupdate Port Park Pernis
  • Ondernemersplatform GorkumNext van start
  • MeerBusiness ZHZ wenst iedereen:
  • Word Member
Strago Electro Partner bij MeerBusiness ZHZ

Overzichtsfoto van het nieuwe pand van Strago Electro in Gorinchem.

 

Strago Electro is onlangs Partner geworden van het ondernemersplatform MeerBusiness ZHZ.

 

Strago Electro is een elektrotechnisch familiebedrijf dat staat voor kwaliteit, service, ondernemerschap en diversiteit. Bij Strago gaat het om elektro in de breedste zin van het woord. Dat is wie wij zijn en wat wij doen. Sinds 1957 bedienen wij onze klanten in de regio Gorinchem en ver daarbuiten met uiteenlopende disciplines:

  • Scheepsinstallaties
  • Installatietechniek
  • Panelenbouw
  • Machinebouw
  • Sportveldverlichting
  • Zonne-energie

Waar we in 1957 begonnen zijn met 3 medewerkers, bieden wij momenteel met ruim 80 medewerkers een stroom aan elektrotechnische oplossingen aan onze klanten.

 


Strago Electro B.V.

Avelingen-Oost 8

4202 MN  Gorinchem

 

T: 0183-632955

I: www.strago.nl

E: info@strago.nl

 
Primeur voor Nederland: buurtbatterij als buffer voor opgewekte zonnestroom


Impressie van snellader en buurtbatterij in Voorhout.


Zeventien nieuwbouwwoningen in Voorhout zijn opgeleverd met een batterij-gedreven snellader. Deze kan de twee elektrische deelauto’s in de wijk tegelijkertijd voorzien van energie, maar belangrijker nog: hij doet dienst als buurtbatterij om opgewekte zonnestroom van de woningen te bufferen.

 

Energiemanagementsoftware van EF-Concepts stuurt de energiestromen in de wijk en zorgt hiermee voor balans in het netwerk. Bijzonder is dat de snellader een kleinverbruikaansluiting heeft, wat voorkomt dat er een zware aansluiting nodig is. Dat is een primeur voor Nederland.

 

Een backbone voor de energietransitie. Die is nodig, stelt Adriaan Harthoorn, mede-oprichter van EF-Concepts. Want: onze fluctuatie in vraag en beschikbaarheid van natuurlijke energiebronnen als zon en windzorgen voor pieken en dalen op het energienetwerk. En dat energienetwerk moet nu juist in balans zijn om goed te kunnen functioneren. In diverse regio’s in Nederland is dit zo’n urgent probleem dat het leidt tot stilstand: nieuwe bedrijven en woonwijken staan on hold, bestaande bedrijven kunnen niet groeien en de netoplossing is er pas over 5 à 7 jaar. ,,De bandbreedte in die regio’s is weg.”

 

,,Maar het is op te lossen. We hebben vraagsturing en bandbreedteversterkers nodig: batterijen. Om op de juiste momenten energie te kunnen opslaan en leveren. En een dirigent die zoekt naar balans in het netwerk.”

 

In de wijk Hooghkamer in Voorhout gebeurt precies dit. Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse heeft hier zeventien duurzame Plus-op-de-Meter woningen gerealiseerd. De daken liggen helemaal vol met pv-panelen, wat maakt dat ze over het jaar gezien méér zonnestroom opwekken dan ze gebruiken. De bewoners zijn aangesloten bij EF-Concepts en krijgen een vaste gegarandeerde energierekening van 25 euro per maand. Die ziet deze huishoudens niet als individuele aansluitingen, maar als onderdeel van een smart grid. De daken van de woningen? Samen één grote zonneweide.

Door opwek en verbruik van de woningen te monitoren heeft EF-Concepts de wijk nauwkeurig in beeld. Met het surplus aan opgewekte pv-stroom handelt het op de energiemarkt. De snellader - battery boosted fast charger - doet hierbij dienst als buffer en opslag. Bijzonder aan deze snellader is dat hij een kleinverbruikaansluiting (55kW) heeft – en daarmee geen zware aansluiting op het net vereist – en tegelijkertijd een groot vermogen (150kW) kan afgeven aan elektrische auto’s. Ook kan hij over zijn netaansluiting elektriciteit absorberen en terugleveren aan het net, om zo het net te helpen versterken. ,,De buurtbatterij helpt zo de lokale energiehub”, zegt Harthoorn. “De spinoff is: je kunt snelladen in je eigen straat. Hoe cool is dat?”

 

 

Elektrische deelauto's Mercedes-Benz

Mercedes-Benz participeert in het project in Voorhout met twee elektrische deelauto’s. De EQA’s van Mercedes-EQ staan op een centrale plek in de wijk en hebben met de buurtbatterij dus ook hun eigen snellaadstation. Bewoners in de wijk kunnen via een app gebruikmaken van de deelauto’s. De app laat zien of er een EQA beschikbaar is en de bewoners kunnen de auto hiermee reserveren én direct gebruiken. Met de app wordt de auto ook geopend en vergrendeld, waardoor het gebruik van de deelauto’s heel eenvoudig is.

 

De dirigent die zoekt naar de nodige balans? Energiemanagementsoftware. Die adviseert, en kijkt wanneer energie beschikbaar is. Wanneer energie goedkoop is en wanneer duur. En bepaalt wanneer energie geparkeerd wordt in de buurtbatterij, in de twee elektrische deelauto’s, de woningen zelf wordt ingebracht, of wordt verkocht aan de markt.

 

"Een nieuwbouwwijk van 3200 woningen die nu on hold staat? Zet er twintig van deze snelladers neer en het netprobleem is opgelost
Adriaan Harthoorn, mede-oprichter EF-Concepts

 

,,Wij kunnen op den duur met die energiemanagementsoftware bewoners ook stimulansen bieden om duurzaam met hun energiegebruik om te gaan”, zegt Yvonne van der Hulst, directeur van Van der Hulst Bouwbedrijf. ,,Bijvoorbeeld met een appje waarin we melden wanneer het een goed moment is om de auto aan de laadpaal te koppelen.”

 

Het concept is te kopiëren voor iedere nieuwbouwwijk in Nederland. ,,Een nieuwbouwwijk van 3200 woningen die nu on hold staat? Zet er twintig van deze snelladers neer en het netprobleem is opgelost”, stelt Harthoorn. “Dan heb je meteen laadpunten in de wijk staan, die serieus gebruikt gaan worden. En je houdt de groei van EV’s op deze manier bij.”

 

EF-Concepts

EF-Concepts richt zich op technologische innovaties die bijdragen aan de energietransitie. Binnen het energie concept van EF-Concepts doet een batterij-gedreven snellader dienst als buffer en opslag voor de opgewekte zonnestroom van woningen. Deze buurtbatterij kan tegelijkertijd elektrische deelauto’s in de wijk voorzien van energie. De slimme energiemanagementsoftware van EF-Concepts stuurt de energiestromen in de wijk en zorgt hiermee voor balans in het netwerk. EF-Concepts maakt dakgeïntegreerde zonnepanelen die vrijwel onzichtbaar zijn. De modules worden dakpansgewijs aangebracht en sluiten naadloos aan op zowel vlakke als de gegolfde dakpan zonder dat een extra onderframe noodzakelijk is.

 

Van der Hulst Bouwbedrijf

Van der Hulst Bouwbedrijf is koploper in de bouw en denkt, doet en deelt duurzaam. Het is hun ambitie om vakmanschap te verbinden aan nieuwe inzichten en technieken. Dit maakt dat zij vooroplopen als het gaat om toekomstbestendig bouwen. Zo halen zij het maximale eruit voor een duurzame toekomst en maken zij de wereld groener en gezonder. Met hun Plus-op-de-Meter woningen realiseren zij nú al hele woonwijken die energie opwekken en opslaan en deze vervolgens delen met de omgeving. Hierbij koppelen zij mobiliteit aan de energiemarkt. Dit is uniek en hiermee nemen zij een grote voorsprong in het behalen van de klimaatdoelen van 2030.

Vlnr: Adriaan Harthoorn mede-oprichter EF-Concepts, Yvonne van der Hulst directeur van Van der Hulst Bouwbedrijf, Carla Breuer burgemeester van gemeente Teylingen, Joep Rats directeur Beleid & Vereniging van Koninklijke Bouwend Nederland, Maarten van den Oetelaar Mercedes Benz Nederland.


Bron: AD

 
Bouwupdate Port Park Pernis


Toekomstig uitzicht vanuit het kantoor van Neele-Vat Logistics op de havenactiviteiten.


De contouren van het nieuwe warehouse en hoofdkantoor van Neele-Vat Logistics worden steeds meer zichtbaar. De buitenschil van de nieuwe hoofdvestiging langs de A15 is nagenoeg gereed. Het masterplan kwam uit de koker van HofmanDujardin. RoosRos heeft op basis van het masterplan – in opdracht van Dudok Groep en Rokus Vastgoed – het ontwerp voor het kantoor gemaakt. Licht, lucht en (uit)zicht stonden centraal in het ontwerp.

 

Haven en transport
De nieuwe locatie typeert het bedrijf; een verbinder tussen haven en transport. Neele-Vat is een grote Rotterdamse logistieke dienstverlener en is al jaren een begrip in de Rotterdamse haven. Het nieuwe hoofdkantoor komt óp het warehouse en wordt omgeven door een zonnepanelendek van 18.000 m2 en er is op het dak ruimte voor 300 parkeerplaatsen.

 

(Dag)licht als bouwsteen
Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp is het welbevinden van de medewerkers, waarbij licht, lucht, (uit)zicht en veel levend groen toepassen centraal stonden. Architect-partner Henk de Gelder vertelt: “Het kantoor heeft een langgerekte oriëntatie met grote glasvlakken op de zuid- en noordgevel. Deze zorgen voor veel lichtinval en een fenomenaal uitzicht. Uit het volume zijn grote patio’s gesneden die ook diep in het kantoorgebouw zorgen voor daglicht en een buiten-beleving. Het interieur loopt hier naadloos over van binnen naar buiten. De patio’s worden ingevuld met thematisch groen.”

Bouwupdate
Op dit moment is de bouw van het nieuwe kantoor van Neele-Vat Logistics halverwege. Nu de ruwbouw gereed is kan men beginnen met de afbouw. “Aangezien het kantoor bovenop het ware-house is ontworpen, kan je nu rondom het fantastische uitzicht ervaren op de gehele omgeving, waaronder het volop in bedrijf zijnde havengebied”, aldus projectmanager Jan-Willem de Jong. Hij heeft samen met Rob Franken de technische engineering en detaillering van het gebouw tot in de puntjes ontworpen. “Het hele concept van het ontwerp is dat de (kantoor)ruimte vrij indeelbaar is en dat is duidelijk te zien in deze fase van de bouw. We hebben er dan ook geen dragende wanden ontworpen, zodat het kantoor van 5700 m2 flexibel in te delen is.”

Naar verwachting wordt het nieuwe kantoor in het tweede kwartaal van 2022 opgeleverd.

Opdrachtgever: Dudok Groep | Neele-Vat Logistics | Rokus Vastgoed
Architect masterplan: HofmanDujardin Amsterdam
Architect kantoor: RoosRos Architecten Oud-Beijerland

Interieurarchitect: RoosRos Architecten Oud-Beijerland
Architect DC: Designlogic Nuenen
Constructeur: AMB Tilburg
Installatie-advies: Valstar Simonis Rijswijk
Hoofdaannemer: De Vries en Verburg Stolwijk

 


Kantoor gezien vanaf de buitenkant.

 

 

RoosRos Architecten
L.J. Costerstraat 2 
3261 LH  Oud-Beijerland 

 

T: 0186–691580 
I: www.roosros.nl

E: info@roosros.nl  

 
Bekijk meer foto's
Ondernemersplatform GorkumNext van start

Kick-off GorkumNext van start met valdoek vanaf de
Grote Kerk in Gorinchem.

 

Platform brengt start-ups, scale-ups en ervaren mentoren samen

 

Met een enorm valdoek vanaf de kerktoren werd afgelopen week de start van een nieuw, regionaal ondernemersplatform ingeluid.
GorkumNext brengt lokale ondernemers samen met mentoren om hun bedrijven te helpen groeien. De mentoren zetten hun ervaringen in om ondernemers op allerlei vlakken te helpen. Het initiatief van enkele lokale ondernemers om anderen te helpen, speelt in op de wens van de gemeente om het lokale bedrijfsleven te stimuleren.

 

Zowel start-ups als scale-ups kunnen zich melden om aan een ervaren mentor te worden gekoppeld en geholpen te worden met bijvoorbeeld marktverbreding, internationalisering, HR-beleid of productontwikkeling. Naast het koppelen van ondernemers aan mentoren, biedt GorkumNext ook kennisuitwisseling in de vorm van evenementen en achtergrondinformatie. Op deze manier ontstaat een levendige community gericht op het stimuleren van het regionale bedrijfsleven.

 

GorkumNext is een gezamenlijk initiatief van verschillende ondernemers en de gemeente, om ondernemerschap en innovatie in de regio Gorinchem op een doelgerichte en ondernemende manier te stimuleren. Mede-initiatiefnemer Jan van Wijgerden: “Er zijn tal van initiatieven die geld steken instart-ups in de hoop die investering er op gegeven moment weer uit te halen. Leuk voor die startende ondernemer, maar in hoeverre is zij of hij daar nou echt mee geholpen? Vaak zijn er veel andere vragen dan alleen financiering en daar is nauwelijks ruimte voor. Met GorkumNext willen we die ruimte expliciet bieden. Door ondernemers zowel met mentoren te koppelen, als bedrijven aan elkaar te koppelen. Want samen kom je verder.”

 

GorkumNext richt zich op lokale en regionale (startende) bedrijven. Een gezond bedrijfsleven zorgt voor een bloeiende lokale economie waar de hele stad van profiteert. Van Wijgerden: “De stad heeft zoveel te bieden, er zit veel creativiteit en ondernemerschap in Gorkum. Dat moeten we niet alleen koesteren, maar naar een volgend niveau zien te brengen. Ik hoop dat GorkumNext daar een steentje aan kan bijdragen.”

Er is inmiddels al een ruime keuze in mentoren en de eerste matches zijn reeds gemaakt. Om het platform verder te laten groeien, zijn zowel mentoren als ondernemers welkom zich aan te melden. Op de website is meer informatie te vinden. Voor meer informatie: www.gorkumnext.nl.

Bekijk hieronder een filmpje over GorkumNext:

 

 

GorkumNext
Stationsweg 29
4205 AA  Gorinchem

 

T: 0183-641012
I: www.gorkumnext.nl
E: info@gorkumnext.nl

 
MeerBusiness ZHZ wenst iedereen:


Het jaar is bijna voorbij. MeerBusiness ZHZ wil iedereen een prachtig en hopelijk een beter en gezond 2022 wensen. Wij zijn dankbaar voor iedereen die het afgelopen jaar bij ons betrokken zijn gebleven en nieuw zijn bijgekomen: de leden, sponsoren en partners. Wij verwelkomden velen op onze (virtuele) evenementen. Wij hopen u weer snel welkom te heten! 
 
Word Member


Heeft u zich ook voorgenomen om uw netwerk te vergroten? 
Laat dan hier uw gegevens achter en dan kunt u dat voornemen van uw lijstje afvinken. Members van MeerBusiness ZHZ (Zuid-Holland Zuid) profiteren van een groot, gevarieerd, actief en professioneel netwerk. Regelmatig afwisselende bijeenkomsten die we via de nieuwsbrief aankondigen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten.
Word nu lid voor slechts € 195,00 ex Btw tot eind 2022!

Word nu lid en profiteer direct van de mogelijkheden van MeerBusiness ZHZ!!!

We hopen u snel te ontmoeten!


 
Evenementen
 
Volledige agenda
Agenda
 
Volledige agenda
Partners
Contact
MeerBusiness Zuid-Holland Zuid
Postbus 51
4200 AB  Gorinchem
085-9024990
zhz@meerbusiness.nl
Afmelden voor deze nieuwsbrief of gegevens wijzigen