In ‘In the Picture’ komt iedere twee weken een bedrijf in beeld. MeerBusiness stelt vijf vragen aan Hans de Baat, directeur-eigenaar van Hans de Baat Olieprodukten bv.


                  Hans de Baat, directeur-eigenaar van Hans de Baat Olieprodukten bv.

1. Wat voor een bedrijf is Hans de Baat Olieprodukten?

"Wij zijn een handelsbedrijf waarbinnen de handel in brandstoffen en smeerolieproducten de grootste rol speelt. We leveren met onze eigen tankwagens overal waar nodig, door heel Nederland. Voor onze klanten zijn we 365 dagen per jaar, 24 uur per dag telefonisch bereikbaar, leveren binnen 24 uur en bij spoedgevallen zelfs binnen een paar uur. Onze olieproducten, waar onder rode diesel, autodiesel, benzine en petroleum, kopen we in bij de grote oliemaatschappijen. De smeerolieproducten (zoals motorolie en hydrauliekolie) verkopen we onder ons eigen label, Baatoline. We vinden onze klanten in de grond-, weg- en waterbouw, agrarische sector, industrie, transport, garages en railinfra, maar we leveren ook veel aan aggregaatverhuurders. Daarnaast leveren, installeren en verhuren we opslagtanks voor de opslag en uitgifte van brandstoffen of smeerolie. Een tweede, totaal andere poot van de onderneming is Eurovezel BV; een groothandel in balen geperste houtvezels die worden gebruikt als bodemstrooisel in paardenstallen. Deze balen worden met een eigen vloot van vier volumecombinaties uitgeleverd door heel West-Europa.

2. Wat maakt Hans de Baat Olieprodukten uniek?

"Hoeveel ruimte heb je?" vraagt Hans de Baat enthousiast. "Wat ons bedrijf uniek maakt, zit in een paar dingen. Ten eerste onderscheiden we ons doordat we 24 uur per dag persoonlijk bereikbaar zijn. Daarnaast zijn onze wagens, als enige in Nederland, uitgerust met extra lange haspels. Haspels zijn de slangen die aan de tankwagen zitten, waardoor het product van de tankwagen in de opslagtank gelost wordt. Onze tankauto’s kunnen op afstand van 60 tot zelfs 100 meter lossen. Dit doet echt niemand ons na. Een ander unicum is dat onze nieuwe wagens uitgerust worden met zogenaamde overvulbeveiligers. Hiermee worden de opslagtanks van de klant tot op het procent nauwkeurig tot de maximum toegestane hoeveelheid afgevuld. Iets wat de veiligheid enorm ten goede komt. Ons laatste wapenfeit wordt onze 4x4 power tankwagen. Je zou kunnen zeggen, een cross country-tankwagen. Deze wagen zal op moeilijk begaanbare plaatsen worden ingezet, zoals bij de aanleg van pijpleidingen in het veld."

3. Hoe is Hans de Baat Olieprodukten ontstaan?

"Van jongs af aan, stroomt er handelsbloed door mijn aderen," bekent Hans de Baat. "In 1990, na een jaar of vier met meer en minder plezier werken bij een baas, ben ik voor mezelf begonnen. Ik had een soort winkelwagen voor boeren. Vanuit mijn bestelbus verkocht ik zowat alles wat een boer nodig heeft, van schoppen en uierzalf tot olie- en smeerproducten voor de tractoren. Het bleek dat de handel vooral in de brandstoffen en olieproducten zat. In 1996 had ik inmiddels een tankwagen, m’n eerste chauffeur en een medewerkster voor de administratie. Van lieverlee zijn we uitgegroeid tot het bedrijf dat we nu zijn: met vijftien personeelsleden, vier tankwagens voor de brandstoffen, een city oplegger en twee bestelwagens voor de smeeroliedistributie, vier volumecombinaties, een werkplaats, eigen tankinstallatie en autowasserij, en opslag van 60.000 liter smeerolie in allerlei verpakkingen."

4. Wat zijn de plannen voor de toekomst van Hans de Baat Olieprodukten?

"Zoals gezegd," antwoordt Hans de Baat, "komt er binnenkort een 4x4 tankwagen bij. Deze heeft een opbouw van 12.000 liter en een 25.000 liter-aanhanger als buffertank. Van de zomer wordt er een nieuwe 22.000 liter-tankwagen aangeschaft en dit najaar wordt er nog een tank overgebouwd op een nieuw chassis. Een uitbreiding dus van nog eens twee tankwagens en daar zijn natuurlijk weer chauffeurs voor nodig. Eind 2009 zitten we dus op zeventien man personeel. Binnen verandert er ook wel wat. We gaan ons tracking&tracing-systeem, de orderadministratie en de boordcomputers in de wagens nog optimaler inzetten. We verwachten hier veel efficiencyvoordelen van en dus een betere kostenbeheersing."

5. Wie zijn de mensen achter Hans de Baat Olieprodukten?

"We zijn een prima team van harde werkers, en vinden onze opdrachtgevers, daar waar andere bedrijven hun neus voor ophalen. Wij doen kleine stortingen, bijvoorbeeld. Dat betekent dat onze chauffeurs veel uit moeten stappen om te lossen in opslagtanks en machines. Op drukke dagen bezorgen we gemiddeld op tussen de 50-60 locaties. Ook hier op de binnendienst, werken mensen die op meer vlakken inzetbaar zijn. Ze doen de orderopname en planning, verrichten monteurwerkzaamheden en bouwen de opslaginstallaties. Ze kunnen desnoods achter het stuur," besluit Hans de Baat.

Hans de Baat Olieprodukten bv
Boezem 16
4206 CB  Gorinchem

T: 0183 – 619 738
F: 0183 – 619 757
E: info@hansdebaat.nl
I: www.hansdebaat.nl

Abonneer op onze nieuwsbrief