Eerste Nederlandse augmented reality app in de strijd tegen graafschade gelanceerd

Datum : 01-05-2019

 

Nederland is een augmented reality (AR) app rijker die ingezet kan worden in de strijd tegen graafschade. Er is in ons land nog geen vergelijkbare app beschikbaar. BlindGuide ontwikkelde deze app waarmee kabels en leidingen ter plekke zichtbaar worden door middel van augmented reality. In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Jaarlijks ontstaat bij zo’n 20% van alle graafwerkzaamheden schade aan kabels en leidingen. Dat zijn ongeveer 41.000 gevallen, oftewel een schadepost van € 34 miljoen per jaar. Door het visualiseren van de ondergrondse infrastructuur met behulp van augmented reality biedt BlindGuide een oplossing in de strijd tegen graafschade.

Mijnenveld: het begin

Een paar jaar geleden stond Frank Barink, initiator van BlindGuide en eigenaar van BeoBOM en euroradar, met een klant bij een veld vol mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Met een 2D-tekening in de hand stelde hij voor om over het veld heen te lopen. Dat vond de klant geen goed idee. Hij dacht hoe zou het zijn als we augmented reality gebruiken om de tekeningen te projecteren op het veld? Dat was het startsein om de BlindGuide-app te gaan ontwikkelen.

ETL-tool

Naast de AR app heeft BlindGuide een ETL-tool (Extraction, Transformation and Load) ontwikkeld. De reden hiervoor zijn de verschillende formats van geodata, zoals bijvoorbeeld KLIC-bestanden,autocad tekeningen en data uit GIS systemen. De ETL-tool van BlindGuide converteert deze in één format die te gebruiken is in de AR app.

Functionaliteiten

Naast de augmented reality view wordt de informatie over alle kabels en leidingen uit de KLIC-gegevens overzichtelijk getoond op je smartphone of tablet. Locatiebepaling en navigatie zijn ook belangrijke onderdelen van de app. Hij toont waar je staat ten opzichte van de kabels en leidingen en je kunt eenvoudig navigeren naar een locatie binnen je werkgebied. Tot slot staan alle contactgegevens van de belanghebbende netbeheerders in het graafgebied er in en heb je de begeleidende documenten bij de hand. De BlindGuide AR app kan vanaf nu gedownload worden in Google Play en de App Store.

Gratis KLIC app

Eerder dit jaar lanceerde BlindGuide al een versie van de app zonder augmented reality: de BlindGuide KLIC app. Deze app is gratis beschikbaar voor Android en iOS gebruikers en heeft verder alle functionaliteit in zich die ook in de versie met augmented reality zit. Het aantal downloads en actieve gebruikers van de BlindGuide KLIC app groeit nog dagelijks.

Abonneer op onze nieuwsbrief