MKB Cursus & Training: interesse in leiderschapstrainingen groeit 

Behoefte aan coachende manager

Hoe blijven je medewerkers betrokken bij het bedrijf? Die vraag wordt steeds vaker gesteld, zegt George Bel, directeur van MKB Cursus & Training. De nieuwe generatie professionals vereist een andere leiderschapsstijl.

 

Directeur MKB Cursus & Training George Bel, foto:houseview©.

MKB Cursus & Training, landelijk aanbieder van praktijkgerichte cursussen en trainingen, zag de vraag naar trainingen leidinggeven en coachen de afgelopen maanden toenemen. De pieken liggen traditioneel halverwege en in de laatste maanden van het jaar, momenten waarop beoordelingsgesprekken veelal op het programma staan. Er is vrijwel geen leidinggevende die daarnaar uitkijkt, vertelt George Bel. “Hoeveel ervaring managers en directeuren ook hebben, het open en constructief communiceren over functioneren wordt als lastig ervaren. Het is prettig als je dan praktische adviezen krijgt aangereikt tijdens de training Personeelsgesprekken. Wij organiseren onze trainingen en cursussen volgens het principe learning by doing. De deelnemers oefenen levensechte praktijksituaties en leren van elkaar.”
Het programma van MKB Cursus & Training telt diverse leiderschapstrainingen en -cursussen. Voorbeelden zijn: Effectief leidinggeven, Leidinggeven en motiveren, Coachend leidinggeven en de Praktijkdag Leidinggeven, een eendaagse opfriscursus. In de eerste twee trajecten komen onder andere managementstijlen, delegeren en tijdsindeling aan bod. Coachend leidinggeven is er voor cursisten met minimaal drie jaar managementervaring. De leidinggevende vervult steeds vaker een coachende rol, verduidelijkt Bel. “Natuurlijk hebben mensen aansturing nodig, maar de ‘baas’ verdwijnt van het toneel. Kennis delen, motiveren, luisteren en ondersteunen nemen een belangrijke positie in.”

De leukste generatie
George Bel verwijst naar de veelbesproken generatie Y, jonge professionals die pakweg tussen 1985 en 2000 zijn geboren. Zij betreden nu de arbeidsmarkt en hebben een andere kijk op werk dan hun voorgangers. “Wij spreken intern van de ‘leukste generatie’. Deze jongeren willen vooral een leuke baan waarin ze zich kunnen ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek. Ze komen uit een vrijere opvoeding dan veertigplussers en zijn opgegroeid met tv, games, internet en mobieltjes. Maar er moet op het werk natuurlijk wel worden gepresteerd. Deze groep heeft baat bij een resultaatgerichte managementstijl. Duidelijk aangeven wat er wordt verwacht, maar de weg ernaar toe kan voor iedereen anders zijn.”
Medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheden en dat kan voor leidinggevenden even slikken zijn. “Ze doen niet wat ik wil, verzuchten managers wel eens, maar dat is soms het gevolg van te veel sturing. Het is bekend dat mensen beter presteren als ze meer zaken zelf mogen bepalen. De één heeft echter behoefte aan een grotere flexibiliteit dan de ander. Daarom is die coachende rol van de manager zo essentieel.”

Middenmanagement weer gewaardeerd
De suggestie dat het middenmanagement in de ‘vrije organisatie’ overbodig is geworden, doet Bel van de hand. De middenmanager is volgens hem niet alleen coach, hij is de onmisbare schakel tussen beslissers en uitvoerders. “Iemand moet de bedrijfskoers, de visie van ondernemers en bestuurders, concreet maken. Je ziet dat er weer meer managers worden aangenomen en wij merken meer vraag naar de cursus Middle management.”
En deze leidinggevende heeft steeds meer behoefte aan maatwerktrainingen. Zo voert MKB Cursus & Training incompany-trajecten bij organisaties in uiteenlopende branches uit. Naast een verdere toename van het aantal leiderschapstrainingen, verwacht George Bel een stijgende vraag naar verkooptrainingen. Clicks & bricks zijn in. “Een aantal jaren was alles internet. Na jaren zie je nu weer omzetgroei in de detailhandel. De combinatie webshop en fysieke winkel groeit. Zelfs typische online bedrijven openen winkelpanden.”

MKB Cursus & Training
Malietoren
Bezuidenhoutseweg 12  
2594 AV  Den Haag 

T: 015-2191390 
F: 015-2191475
E: info@mkbct.nl
I: www.mkbct.nl

Abonneer op onze nieuwsbrief